Българските ученици с бронз от Световната купа по физика

OFFNews 01 август 2013 в 17:27 2822 0

Логото на турнира. Снимка: МОН
Логото на турнира. Снимка: МОН

Българският национален ученически отбор зае престижното трето място на 26-ия Международен турнир на младите физици, съобщиха БАН и Министерството на образованието и науката.

Състезанието се проведе от 24 до 31 юли в Тайпе, Тайван. Участваха 26 отбора от 5 континента.

Турнирът, известен още като Световна купа по физика, е най-авторитетното международно ученическо състезание върху изследователски задачи и проблеми в областта на физиката, уточниха от Българската академия на науките.

Бронзовите медали на българите са най-доброто представяне за страната ни от 2005 г.

В неофициалното класиране по точки отборът ни е 12-ти, в пакет с отборите на Германия, Австрия и Китай, оставяйки зад себе си домакините от Тайван, както и световни сили като отборите на Австралия, Русия, Иран, Беларус. Турнирът спечели отборът на Сингапур, следван от неколкократните шампиони Южна Корея и Швейцария.

Петимата състезатели в националния отбор на България са Искрен Ванков, Калоян Дърмонев и Николай Б. Николов (ПМГ "д-р Петър Берон" гр. Варна), Виктор Кузманов (Американски колеж, гр. София) и Николай Н. Николов (ПМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен).

Научният им ръководител е Асен Кюлджиев (БАН). Отборът бе ръководен от доц. Гинка Екснер (ПУ "Паисий Хилендарски") и Аслихан Шенол (студентка и опитен състезател в предишни издания на Международния турнир). В подготовката на българските ученици са участвали членове на Националното жури за България от БАН, СУ "Св. Климент Охридски", ПУ "Паисий Хилендарски".

"Заслужава да бъде отбелязана специално ролята на Свилен Русев, учител по физика от ПМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен, който е създал отлична школа по физика с експериментална насоченост, която редовно излъчва свои състезатели в Националния отбор на България. Тази година бяха много силни изявите и на учениците от ПМГ "д-р П. Берон", пишат в съобщението си от БАН. 

Спонсор на отбора е Фондация "Америка за България", съвместно с МОН.

Следващият Международен турнир на младите физици ще се проведе в гр. Шрюсбъри, Великобритания през юли 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови