Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче

Светослав Метанов 23 януари 2024 в 19:07 8995 3

пропаганда

Снимка Pexels

Пропаганда.

Определено новата година започна ударно. Поне четири яки чисто дезинформационни сюжета, ориентирани специално към българското общество, бяха пуснати по вода през януари. 

Разбира се, фейковете са много повече, но сега ще се спрем основно на тези, които се оказаха "вайръл" в социалните медии, пропагандните медии и нямаше как да излязат от дневния ред и на нормалните, истински медии.

В своеобразната януарска класация на инициативата „Информация срещу дезинформацията“ на OFFNews блестят поне четири дезинформационни сюжета: 

1. Истерията с "махането" на стихотворението "Аз съм българче" от учебниците;

2. "Събарянето" на паметника на Шипка;

3. Заради Шенген сме поели ангажимент да приемем 6000, 10 000, 20 000 бежанци от Афганистан;

4. Личните данни на български ученици ще бъдат откраднати при покупката на "Школо" от британска фирма.

Нито едно от тези твърдения няма общо с действителността, но това изобщо не им попречи да се тиражират масово и да достигнат до огромна аудитория (Защо се случва така можете да прочетете в анализа "Лъжи, дезинформация и всяване на страхове: Как работи пропагандата срещу ЕС").

Вазов за пропагандна употреба

Да започнем с "Аз съм българче". Фалшивата новина за изваждането на Вазовото стихотворение доби невероятни висоти. Формалният повод за "скандала" бе статия в сайта на "Свободна Европа" от 4 януари. Става дума за аналитичен материал на Светла Енчева със заглавие "Демографска криза? Мигрантска криза? До какво води страхът от загуба на идентичност", а темата е демографската политика на България.

Всъщност поводът за възмущението дойде от едно-единствено изречение във въпросната статия, което гласи:

"Няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат „Аз съм българче“, без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им."

Дори и в това изречение обаче не се съдържа призив за премахването на стихотвотворението на Вазов от учебния материал. Съвсем отделна тема е, че въпросната статия е коментарна, а авторката изобщо не е част от екипа на "Свободна Европа". Под писанието ѝ стои изрична бележка на редакцията:

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Това, разбира се, не пречи като враг на българщината да бъде заклеймена именно "американската медия Свободна Европа". Нищо, че само преди три месеца същата медия извади документи за това, че руската църква в София е собственост на посолството на Москва. Тогава прокремълските медии удобно подхванаха темата, но никоя от тях не каза "Американската Свободна Европа разрки, че..."

В "защита" на "Аз съм българче", което никой и никога не е искал да вади от учебния материал, се вдигнаха на кръстоносен поход знайни и незнайни фейсбук профили, както и медии, които обичат да тиражират пропагандните наративи на Кремъл като "Епицентър", "Гласове", "Поглед.инфо", ПИК.

Темата бе отиграна и политически.

Лидерът на Възраждане с множеството къси прякори написа във фейсбук:

"Вижте тази снимка. Тя е от американската радиоточка "Свободна Европа", собственост на САЩ. Според нея стихотворенеието "Аз съм българче" трябва да се премахне от учебниците, а българчетата трябва да почнат да се учат от децата на нелегалните емигранти. Трябва ли да ви обяснявам за пореден път, че САЩ искат да унищожат България и българския народ? Единственото решение е управление на Възраждане, а първата стъпка е победа на евроизборите след пет месеца, на 9 юни. Време е да освободим не само България, но и Европа от токсичното американско управление!"

И Карлос Контрера от почти зануленото ВМРО реагира със сходен коментар, разпространен от пресслужбата на партията под заглавие "Контрера, ВМРО: Скандално! Искат забраната на „Аз съм българче", за да интегрират мигрантите. Готвят се да превърнат България в мигрантско гето".

Подобен подход от пропутинските активисти в България е напълно очакван. Това не е изненада. Те винаги играят удачно с теми, които пораждат страхове у хората. Далеч по притеснително е, че откровеният фейк, отречен и от Министерски съвет, и от Министерство на образованието, бе подет и от огранизации, които би трябвало ясно да разграничават истината от лъжата. 

На сайта си Съюзът на българските журналисти определи дезинформацията като "тиражирани тревоги, че стихотворението може да бъде извадено от учебната програма". В същия текст се казва също и че "въпреки опроверженията, мнозина продължващи да коментират темата смятат, че тя неслучайно е била „подхвърлена” в общественото пространство с цел сондиране на нагласи и реакции".

Още по-абсурден бе коментарът на Съюза на българските писатели по повод фейк новината. Ето и пълния текст на позицията, разпространена от СБП на 16 януари т. г.:

Преди броени дни публичното пространство озвучи една скандална новина – българският клон на американската медия „Свободна Европа“ в свой анализ за мерките, които следва да се предприемат, за да се интегрират имигрантите в България, предлага освен законодателни промени и промяна в образователната ни система. А конкретно – да се извади от училищната програма, по думите им „скроена единствено по мярата на етническите българи“, едно от най-прочутите Иван-Вазови стихотворения. По-точно ще е да се каже, че въпросната медия или дигитална платформа размаха пръст на институции и хора, които „любят, тачат и милеят“ тази забележителна класическа творба и направо нареди тя да бъде премахната от читанките. Аргументите са смехотворни, ако не бяха толкова стряскащи – че стихотворение като „Аз съм българче“ пречело на интеграцията, оскърбявало чувствата на малките имигранти и било в разрез с „общоевропейските ценности“.

Диалогът с подобни ревностни „демократи“ е обречен. По простата причина, че гражданският им патос се гради върху Оруеловата формула от романа му „1984“: „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.” Ако продължим логиката на световноизвестния британски писател и я отнесем към новопокръстените алтруисти-правозащитници от „Свободна Европа“, се налага да добавим: „Демокрацията е тоталитаризъм“. Дори фелдфебелщина. И тъкмо така, по фелдфебелски, звучат техните разсъждения и напътствия. Но те са не просто нелепи, а кощунствени. И за пореден път демонстрират опит за разделение на българското общество. За подмяна на една национална ценностна система със съмнителни „общочовешки“ постулати.

Българското образование отдавна е в агония. Особено тревожно е тенденциозното прочистване или, казано на съвременен политически жаргон – „изчегъртване“ от училищните програми по литература на знакови творби, създадени от най-великите наши майстори на словото, от най-светлите умове на Отечеството ни.

Съюзът на българските писатели решително протестира срещу тази поредна акция, целяща да „смени чипа“ на новите поколения българи, да представи родолюбието за анахронизъм под благовиден или недотам благовиден предтекст.

Нека напомним, че творческата организация, създадена преди 110 години, с почетен председател Иван Вазов, на която сме наследници, в лицето на най-достойните си представители е имала смелостта да защити българските евреи от „Закона за защита на държавата“, да ги спаси от депортиране и физическо унищожаване по време на Втората световна война. Българският писател никога не е бил ксенофоб. Но и никога няма да бъде безродник.

Призоваваме официалните институции на Република България и преди всичко – Министерството на образованието, да се противопоставят на това, както и на всички подобни посегателства върху нашата литература, история и национално достойнство.

В случая проблемът е повече от един. СБЖ и СБП са професионални организации с дълга история. Журналистическият съюз би трябвало да е напълно наясно с понятия като дезинформация, фейк новини, злоумишлено всяване на внушения и страхове. Също така би било много жалко, ако позициите на Съюза на писателите се пишат от хора, чиято медийна грамотност всъщност е неграмотност. 

Вариантите са два - въпросните организации подклаждат разпространението на фейкове или от некомпетентност, или напълно злоумишлено. 

Смешното е, че откровената манипулация и дезинформация със стихотворението "Аз съм българче" намери и прелюбопитно продължение. Наблюдателни фейсбук активисти и обичайно заподозрени "медии" се възмутиха как книжката със същото заглавие на издателство "Хермес" от 2023 г. има на корицата си момченце, облечено в жълто-син пуловер - цветовете на украинския флаг.

Вижте и статията "Тъпотията не ходи по гората: Украинче ли е ''Аз съм българче''

Естествено, бе пропуснат факта, че въпросното помагало за учениците е издавано многократно с абсолютно същата корица от 2006 г. - вече 18 години!

"Пресоляването на манджата" в този случай до голяма степен доведе до обратен ефект. Масово започнаха да се шерват други "примери за подмолна укропропаганда". Ето някои от тях:

 

Още по темата - "Иска ли Свободна Европа да махне ''Аз съм българче'' от учебниците".

Събарянето на паметника Шипка

Също както и с темата за "Аз съм българче", при разпространението и на този фейк главна роля имаше пропутинската партия Възраждане и лидера ѝ Костадин Костадинов.

"Безродниците искат да съборят и Шипка!", "Национални предатели - няма да ви позволим!", "Да прекратим поругаването на паметниците на нашите освободители". Публикации в този дух напълниха социалните мрежи.

Коментарите са по повод "новината", че соросоидите - либералните екстремисти - антибългарите сега са решили да съборят паметника на връх Шипка и да затрият спомена за това че Русия ни е освободила от петвековно робство.

А Костадинов публикува видео в Ютюб канала си, чието заглавие е "Трябва да защитим паметника на СВОБОДАТА" - пълно с откровени лъжи, инсинуации и манипулации.

Ето някои от неговите послания по повод новината, че паметникът на връх Шипка ще бъде ремонтиран в продължение на три години:

"Свободата не може да има паметник в България. В България може да има паметник на робството, но не и на свободата. Той трябва да бъде скрит, трябва да бъде унищожен, трябва да бъде демонтиран."

"Достъпът до паметника щял да бъде ограничен като дори не е ясно дали ще могат да се проведат там традиционните чествания за националния празник 3-и март и през август за годишнината от Шипченската епопея."

"Целта е да няма празненства там. Защото от години Шипка се превърна в една манифестация на антиправителствени чувства, на антиамеикански и антинатовски чувства, а също така и на проруски и пробългарски чувства."

"Властта на престъпната коалиция ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ иска да унищожи символа на българската свобода - паметника на Шипка."

"Не бих се учудил, ако докато реставрират паметника, той вземе, че "падне". Нали видяхте как започнаха да правят реставрацията на Паметника на съветската армия - нарязаха го с флекс по най-изродския и варварски начин."

Истината няма общо с никое от твърденията на българските путинисти!

Никой и никога не е искал да загражда, демонтира, събаря, взривява или премества паметника на връх Свети Никола. Подробно го обясни и д-р Чавдар Ангелов, директор на музея „Шипка-Бузлуджа“.

Също така опашата "възрожденска" лъжа е, че пред паметника за 3-и март ще има строителна ограда.

Реставрацията на паметника по това време няма да е започнала. Иначе и сега има малка ограда пред самия монумент, която си стои там още от 2020 г., защото паметникът е опасен и се нуждае от ремонт. Въпросните прегради по никакъв начин не попречиха да се отбележи Освобождението предишните три години. И сега няма да пречат.

А паметникът наистина се нуждае от поправка и това не е от днес и вчера, а от години.

Така че изводът е съвсем ясен - Костадинов и партия Възраждане отново манипулират лековерните си следовници в интерес на Путин, Кремъл и Русия.

Още по темата - "Новият връх на безумието на бг ватенките: Ужас, ще събарят Шипка!"

Заради Шенген сме поели ангажимент да приемем 6000,

10 000, 20 000 бежанци от Афганистан

В подобно твърдение, естествено, няма нищо вярно, но това изобщо не му пречи то да прелива в "медии", социални мрежи и дори да излиза от устата на лидери на партии, представени в българския парламент.

"Не стига, че не ни приеха по суша, ами сега ще ни пратят и хиляди араби, които да храним, да строим нови бежански центрове, а утре-вдругиден ще ни претопят като нация заради лошите ни демографски данни" - така звучи въпросната новина в съзнанието на страшно много български граждани.

А фактите? Истината е, че от Австрия в България през цялата минала година са били върнати едва 113 мигранти. Че процедурата е тромава, бавна и се минава през съда. Че самите мигранти нямат никакво желание да се връщат у нас, а предпочитат да се преселят в други страни от Западна Европа. Съвсем отделна тема е, че съдилищата много често приемат аргумента, че ако бъдат изпратени обратно у нас тези хора ще бъдат настанени при кошмарни условия за живот. Затова отказват връщането им.

"Ш" като "Школо", "Ш" като "шпионин"

Сагата около продажбата на електронната платформа за е-дневници "Школо" на английска компания бе поредният опит за насаждане на негативни нагласи и страхове сред родителите у нас. Темата за сигурността на данните и дали те няма да станат достояние на новия собственик е сериозна и от управлението на платформата дадоха серия подробни обяснения по темата и обясни, че личните данни на децата, майките и татковците им и на учителите са защитени. Същото по-късно бе потвърдено и от Комисията за защита на личните данни.

Настъпилите промени не следва да стават повод за разпространение на фалшиви новини, създаване на напрежение сред големи групи в обществото, включително извличането на различни ползи от недобросъвестни лица, целящи допълнително въвеждане в заблуда и погрешно насочване на общественото мнение, коментираха от КЗЛД.

Това не спря не спря троловете в социалните медии да превърнат една чисто търговска сделка в шпионски скандал. 

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Tsvyatko Kovachev

26.01 2024 в 17:34

когато ни занимават с глупости , значи мафията си заема нови ниши ...

2099

3

Mateevk

24.01 2024 в 13:37

Щом и съюзите на писателите и журналистите са се включили в тези кампании, загубени сме. Вместо същите тези писатели и журналисти да попитат - А защо не целият Вазов е включен в учебниците?

723

2

user4eto

24.01 2024 в 12:57

За пропагандаторите, троловете и копейките ще дам един материал, повод да си заработите поредните скъпоценни копейки, на гърба на родината си.

Иван В азов

 
X

Да помогнем на украинските деца!