Изливат плоча да пази ПСА от атмосферните условия, демонтажът продължава

Демонтираните фигури още чакат в Лозен реставрация, която ще струва около 2,5 млн. лева, каза Вяра Тодева

OFFNews 23 април 2024 в 11:41 1992 2

Вяра Тодева

Снимка БГНЕС/архив

Столична община има план, в момента правим подготвителни действия за изливане на плоча, която да предпази паметника на съветската армия от атмосферните условия.

Това заяви областният управител на София Вяра Тодева по бТВ. Вчера плочите с надписа на ПСА бяха премахнати. 

"Следва конкурс, който ще бъде обявен от Столичната община, за да се реши какво ще има в Княжеската градина", обясни тя.

Тодева съобщи, че монументът има много компрометирани плочи. За момента паметникът няма да бъде ремонтиран, докато не се реши неговата съдба, обясни областният управител.

Тя потвърди, че демонтираните фигури все още са в село Лозен, където чакат да бъдат реставрирани. По думите й тече подготовка за стартиране на обществената поръчка, а реставрацията ще струва около 2,5 млн. лева. Още пари обаче ще трябват за изливането на постаментите, на които да се поставят фигурите в Музея на изкуството от периода на социализма. 

Все още ходя с охрана, но се надявам скоро да не е необходимо, каза още Тодева. Охраната ѝ бе назначена заради събитията около демонтирането на ПСА, по време на протестите срещу демонтажа тя получи много заплахи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки