Подигравки заляха мрежата заради новото паркиране по столичните ''Витоша'' и ''Патриарх Евтимий''

Ружа Райчева 02 май 2024 в 18:41 30505 14

Снимка Фейсбук

Промените в схемата на паркоместата по столичния бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий" разбуниха духовете на софиянци в социалните мрежи. От дни във Фейсбук се води спор - добри ли са промените, или не. 

След скоростен ремонт велосипедната алея бе свалена на пътното платно, а пътните ленти - стеснени. Паркирането вече ще се случва по метода "рибена кост", което по думите на общинските съветници от ПП-ДБ-СС било въведено с наредба на Столична община (СО) през 2016 г. 

Булевард "Витоша". Снимка: БНТ

Правилото е да се паркира само в посоката на движение и със задната част на автомобила към тротоара. За целта шофьорите трябва да подминат свободното паркомясто и с движение назад да паркират автомобила си.

"Тук, тези места, които са маркирани косо са компенсация за живущите, час от чийто места отпадат заради промяна на организацията и успоредното паркиране на бул. "Патриарх Евтимий" което се въвежда", заяви пред БНР общинският съветник от ПП-ДБ-СС Стефан Спасов.

Според Спасов захождането назад при паркиране е единственият безопасен начин, за да има достатъчно видимост и при паркиране и при изход от паркомястото и включване в движението. 

Някои пътни експерти обаче не споделят мнението му. Според тях с новия метод паркирането няма до е по-безопасно, а само потеглянето ще е по-безопасно.

"Ефектът от цялото това нещо ще е много изнервени колеги шофьори, което ще се види не тук, а след това, където в следствие на това изнервяне, те ще причинят доста ПТП-та. Лошото е, че трябва да се паркира назад, което значи, че ако има знак за инвалидно място или служебен абонамент, то няма да се види", заяви председателят на Национално обединение на шофьорите Хинко Радков.

Живеещите в района масово недоволстват срещу новата организация на движение. От вчера в социалните мрежи валят оплаквания и подигравки с новата пътна маркировка. 

Едновременно с това защитниците на промените недоумяват защо софиянци трябва винаги да са недоволни при всеки опит за оптимизация на пътната инфраструктура. 

От "Спаси София" защитават промените като казват, че косото паркиране не затруднява шофьорите в Русе или Сливен, където подобни места са въведени от години. "Сигурни сме, че няма да затрудни и софиянци, паркиращи на бул. Витоша. "Подчертаваме, че това е единственият законен вид маркиране на косо паркиране, както е отбелязано в наредба МРРБ. Такова паркиране е по-безопасно, защото осигурява видимост при влизане и излизане", пишат от СС.

Ружа Райчева

Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

14

leomesi

09.05 2024 в 10:22

Да спрат да ходят в центъра с коли, има метро като слънце.

1017

13

IvoIvo

07.05 2024 в 12:16

Големи мрънкячи!

1000

12

4I4ATA

05.05 2024 в 16:50

До МрънБрън
05.05 2024 в 14:07

Овчар, ти като искаш се сравнявай с ганьовците в павликени! София е била европейска столица преди да дойдете червените неграмотни селяндури и да изгоните хората от апартаментите им в центъра и да се настаните вие там на тяхно място!

1000

11

МрънБрън

05.05 2024 в 14:07

Ахх като Ви чета коментарите имам някакво "звездно" чувство, че все притежатели на двуколестни с крачна предавка са бистрили мисли :D
А сега професорите да кажат как се паркира на заден при такава натоварена артерия?
Едно платно с такъв начин на паркиране е малоумно!
Този зад теб какво, трябва да кара с 10км за да е в готовност да спре като пуснеш аватрийките, ти вече да дадеш напред после назад...Гениално!!!
И това ще улесни трафика..:D
Дават се някакви нескопосани примери за Франция...но в Париж престоя на час в града ми се струваше, че идваше една солена сумичка....затова няма проблем. Отделно там те спонсорират при закупуване на нов автомобил от край време.
Къде имаше една поговорка..."Тръгнали да подковават коня, жабата видяла и тя вдигнала крак". Ще се сравняваме с Французите....боже боже...

14469

10

случайно прочетох

04.05 2024 в 12:33

Чудесно решение! Най- много ме радва, че велоалеята си отиде на мястото!
Крайно време е на колите и на "задкормилните устройства", които не могат да паркират, да се ограничи достъпът до идеалния център и Южния парк.
Който иска да пие бира, приседнал на предния капак на купената с парите от продадената нива колица, да си я паркира на мегдана на селото му и там да се селфи!
Банкянщината и самоковщината в града трябва да се изрине!

345

9

Джендо Джедев

03.05 2024 в 11:13

"Ефектът от цялото това нещо ще е много изнервени колеги шофьори, което ще се види не тук, а след това, където в следствие на това изнервяне, те ще причинят доста ПТП-та. Лошото е, че трябва да се паркира назад, което значи, че ако има знак за инвалидно място или служебен абонамент, то няма да се види"

По-малоумно изказване едва ли може да се направи.

900

8

Gavrilov

03.05 2024 в 10:30

Значи, логиката на мрънкачите е “он е селяк и немаа стане”. Демек заради наследствената простащина на народа трябва вовеки да моделираме своята заобикаляща среда, за да е удобна на простите? Сега знам, че още от протестите срещу Шиши (който, припомням е в страстна целувка с Боко), “простите и грозните” са на нож с “умните и красивите.
Триста века да се пържи в ада Велислава Дърева заради тая фраза.

Но…
Но.
Да си имаме уважението. Избрали сме си кмет с визия и желание за промяна.
Който не му харесва - да чупи пръсти в клавиатурата и после да емигрира в някоя друга европейска столица да паркира напреко на улицата пред кочината си. Да видим колко точно ще прокопса.

1000

7

4I4ATA

03.05 2024 в 10:04

Нищо не става от простия ганьо, дай му нафтовата кочина и да има къде да си я паркира пред апартамента... Тия селядури да идат в Париж да видят за какво става въпрос, че в центъра на града въздуха е по-чист от кое да е българско село, не смърди на нафта като тук, няма режещи се пърделници и мотористи!

400

6

демотиватор

03.05 2024 в 08:11

Смучи София... (ジ)

800

5

СребъренЛок

03.05 2024 в 07:51

Ама разбира се, че момченцата са супер, щом са от нашия отбор и малоумни да са, са най-умните на света. Странно, като толкова неща хубави правят защо не се обсъди тая промяна публично и достатъчно като време. Защо се криха, дори лъгаха, че само ще асфалтират?
И още една малка бележчица към офф-тата и другите поддръжници на пп-тата. От писаното излиза, че едва ли не половината софиянци са "за" промените. Не! "За" са около 5%. Така де, само умните и красивите.