Над 55 000 нарушения на работното място за последните три месеца

OFFNews 19 април 2024 в 11:17 904 0

ГИТ

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Инспекция по труда

Над 55 хиляди нарушения на работното място е открила Инспекцията по труда само за първите три месеца на 2024 г. Проверени са над 11 хиляди предприятия в цялата страна, предаде Нова ТВ. 

Инспекция по труда в Бургас е извършила над 3000 проверки през изминалата година. Те са концентрирани в областта на туризма. Там са и голяма част от нарушенията. 

Нарушения има и в сектор „Строителство”, тъй като е голям източник за опасност на работещите. Една част от нередностите са свързани с трудовите правоотношения, както и със здравословните и безопасни условия на труд.

През 2023 г. инспекцията в Бургас е разследвала 43 случая на трудови злополуки. "Четири от тях са били с летален изход, но не са пряко зависими от естеството на работа - касае се за случаи на инфаркт", обясни директорът на местната инспекция по труда Павлин Васков.

По думите му процедурата за наемане на работа на непълнолетни не е сложна.

"За да издадем разрешение, не изискваме документи, които да бъдат създадени ад хок спрямо конкретния случай. Това са документи, които всеки един работодател трябва да има. През изминалата година е поставен абсолютен рекорд по брой на издадени разрешителни. Те са над 4000", каза Васков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки