Близнашки: Чакаме 300 милиона евро помощ от ЕС за наводненията

OFFNews 12 септември 2014 в 21:46 3863 6

Очакваме от фонд „Солидарност” на ЕС 300 милиона евро помощ за регионите, пострадали от бедствията, съобщи пред БНТ служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.

Ние не сме изоставили никой, никого не сме забравили. В основните бедстващи райони бяха изпратени средства, за да могат да се преодолеят щетите в начална фаза. Подкрепихме ги и с някои бюрократични изисквания – да се попълнят апликационните форми – те бяха изпратени в Брюксел. От европейския фонд „Солидарност” очакваме да дойдат 300 милиона евро, допълни той.

Положението в държавата е много тревожно от гледна точка на финансите. Не искам да драматизирам, но милиард и двеста милиона е дупката в бюджета. Тоест, имаме едно надценяване на приходите на държавния бюджет, нереалистично планиране на тези средства в държавата и сега става ясно, че не могат да постъпят съответните средства, коментира премиерът.

По отношение на задължителното гласуване, смятам, че трябва да минем през един референдум, за да може българският народ да се ангажира по тази тема, поясни той.

Министър-председателят изрази надежда, че след изборите ще имаме едно ново съотношение на политическите сили в Народното събрание, което ще подкрепи идеите за електронно гласуване и въвеждане на мажоритарен елемент.

Няма никаква метла, никакво разчистване на терена за една или друга партия. В първия ден, в който станах министър-председател, започнаха атаките за това, че едва ли не подготвям почвата за определени политически партии и тяхното връщане във властта - няма нищо такова, категоричен е той.

Не можем да оставим областни управители, от които се очаква да бъдат неутрални, да съдействат за организацията на изборите и заедно с това са активни участници в предизборната надпревара, отбеляза още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews