Денков предаде властта, Главчев обеща честни избори (галерия)

OFFNews 09 април 2024 в 10:33 3537 3

Димитър Главчев и Николай Денков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Димитър Главчев и Николай Денков в Министерския съвет

Правителството Денков-Габриел вече е в историята. Преди минути вече бившият премиер Николай Денков предаде властта на служебното правителство на Димитър Главчев в Министерския съвет. 

"Ясно е, че най-трудната и най-важната задача е да успеете да осигурите честни избори. Трудна е, защото няма доверие в част от политическите процеси. Надяваме се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие. Има няколко индикатора за това - един от тях е ще има ли машини на вота. Защото практиката показва, че когато няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че се появяват съмнения. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини. Надяваме се да е нисък, така че никой да не може да оспорва резултатите", каза Денков.

Той призова Народното събрание да не променя Избирателния кодекс в следващите месеци, защото това също би хвърлило сянка върху изборите, "дори да е направено с най-добри намерения".

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че правителството му няма да допусне конституционна криза.

"Не може държавността да не бъде опазена и да е заложник на партийни амбиции и желания", обясни той.

Главчев допълни, че служебният кабинет поема отговорността да пази суверенитета на държавата, да работи за благоденствието на българските граждани и да изпълни основната си задача като служебно правителство - организиране на честни избори.

"Поех цялата си отговорност и роля, възложена ми от Конституцията, да предложа правителство. Имах колебания, размисли, съмнения, но всичко това оставям днес зад тази врата. Имам доверие на хората, които съм избрал. Съзнавам ясно, че това е огромна отговорност, но съзнавам и сложността на прехода, в който се намираме", категоричен е Димитър Главчев.

Служебният премиер е категоричен, че няма да се поддава на провокации, да навлиза в дребнотемия и да позволи да влиза в лични страсти и партийни амбиции. "Няма да позволя разколебаване от общи цели, а при следването им ще спазвам стриктно законите", заяви новият министър-председател. 

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев положиха клетва пред депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

3

GB

09.04 2024 в 14:48

"Главчев допълни, че служебният кабинет поема отговорността да пази суверенитета ... , да работи за благоденствието ... и да изпълни основната си задача - организиране на честни избори."

***
"Поех цялата си отговорност и роля, възложена ми от Конституцията, да предложа правителство. ... Имам доверие на хората, които съм избрал."

______________________________.

Какво повече от това?

Какви честни избори?!

При кого купуваха яко гласове?!

Всички знаем при кой МВР министър вървяха побоите над мирно протестиращите.

Имал доверие...

С този външен министър, с този на енергетиката, МВР, .......

135

2

Far Rider

09.04 2024 в 13:52

Много смешно прозвуча речта на Денков. Иска още от сега да ни убеди, че изборите няма да са честни и затова ще ги загуби. Нито една дума за това какво е направено от НЕГОВОТО правителство защото няма за какво да говори. Не ми стана ясно в качеството си на какъв морален съдия се опита да назидава новия си колега. Разбирам разочарованието, че пътуванията свършиха. Свършиха и контактите. Останаха само щепселите.

4038

1

Moirae

09.04 2024 в 12:19

Вълнува ли се българинът, че държавата му потенциално ще бъде управлявана по модела “а ла Пеевски”. Със 200 км/ч - без никакви меморандуми и споразумения за независимост на институциите. Ще отиде ли да гласува, за да потопи купения вот?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки