ДПС ще брани детските добавки за малолетните майки

Ива Оприкова 03 февруари 2015 в 17:30 3490 11

Предложението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин да спре детските добавки за малолетни майки е дискриманационно и антиконституционно. Това заяви на брифинг в централата на ДПС бившият социален министър Хасан Адемов.

От ДПС не подкрепят тенденцията "деца раждат деца", но считат, че явлението трябва да се бори най-вече с превенция.

Според Адемов новият социален министър не познава законодателството, защото и в настоящия момент малолетните майки, които не посещават училище, също са лишени от детски добавки. 

Адемов каза, че жената-майка, независимо от възрастта, се ползва под специална закрила от държавата и това е описано в Конституцията.

"Такъв законопроект беше внесен от Атака и подкрепен от ПФ в Комисията по демографска политика", добави Адемов. Кое наложи промяна на мнението на социалния министър, попита риторично депутатът и прогнозира, че промяната е наложена вследствие на горещата прегръдка на участниците в управляващото мнозинство.

От ДПС подозират, че предложенията за лишаване на малолетните майки от детски надбавки ще намерят място като промени в новия закон, за да не се наруши целостта на управляващата коалиция.

От ДПС се противопоставиха и на подготвената реформа в здравното осигуряване от министър Москов, според която ако след месеца след влизането й в сила, някой не възстанови социалните си права, ще трябва да направи това за 15 години назад, като се позоваха на закона за давност на задълженията.

"Министър Москов не познава законодателството", посочи депутатът Алиосман Имамов и прогнозира, че дори и да се приеме поправката, тя ще падне в КС. Няма в предложенията на Москов такива, които да стимулират коректните платци. И в тази система санкциониращите мерки не помагат, каза от своя страна Хасан Адемов.

От ДПС ще поискат още новата програма на кабинета на Бойко Борисов да се преструктурира по съдържание изцяло, а след това да бъде внесена в Народното събрание за обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков