ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа, алармират ПП-ДБ

Чрез председателите си в парламентарните комисии ГЕРБ блокира ключови закони за втория транш по ПВУ, заяви Николай Денков

Ружа Райчева 24 април 2024 в 09:43 781 2

Брифинг на ПП-ДБ в парламента

Снимка Ружа Райчева - OFFNews

Брифинг на ПП-ДБ

ГЕРБ и ДПС блокират три ключови законодателни предложения, които са нужни, за да получим втория транш плащане по Плана за възстановяване и устойчивост от Европейския съюз.

Това заяви бившият премиер Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) на брифинг на коалицията в Народното събрание. По думите му така те саботират правосъдната реформа. 

Става дума за промени в Закона за личния фалит, който бе приет на първо четене през юни 2023 г. и оттогава не влиза в дневния ред на парламентарната правна комисия, начело с Анна Александрова от ГЕРБ. 

Междувременно правилата за попълване и смяна на състава на реформираната Антикорупционната комисия не минават през антикорупционната комисия в НС, която се води от друго острие на ГЕРБ - Рая Назарян. 

Третата блокирана инициатива е за промени в Закона защита на сигналоподателите. Той изисква да не се гледат сигнали подадени преди 2021 г. и също е блокиран в правната комисия от Анна Александрова. 

Бившият правосъден министър Атанас Славов заяви, че ГЕРБ и ДПС са изпратили гражданите на избори с конкретни цели - да запазят статуквото в правосъдната система. 

"Те целят да използват предизборно Антикорупционната комисия, която е с нов правилник, но старо ръководство. Освен това искат да получат амнистия за сигнали, подадени преди 2021 г. Ето ви три мотивиращи причини, за да отидем на избори", каза Славов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша