Христо Гаджев е притеснен за храната на военните по време на учения

OFFNews 20 април 2024 в 17:51 1036 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Председателят на Комисията по отбраната Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че въпросът с храненето на армията не е решен, предаде БНР.  Той изрази изненада, че правителството "Денков" е удължило договора за осигуряването на военните с храна по време на учения и посочи, че ще има изслушване в ресорната комисия.

Преди по-малко от месец правителство в оставка на Николай Денков удължи срока на договора за хранене на военните по време на учения.
Той е трябвало да изтече в края на март, но след запитване до фирмата-доставчик е бил продължен до септември 25-та или до пълното изразходване на 12-те милиона лева.

От стенограмата на предишния кабинет става ясно, че са направили поръчки за 46 процента от общата стойност. Въпросът стои в комисията по отбрана от лятото на миналата година.

"Според мен има голям проблем с храненето – т. нар. "пакети" по време на учения. Даже се изумявам, че в едно от последните заседания на правителството "Денков" доставката на храна изведнъж стана с основен интерес и договорът беше удължен", коментира Гаджев.

Той посочи, че решенията на МС се внасят от министри, а не от директори на дирекция.

"Да видим какво се случва. Ако нещата са се подобрили и са решили от юли месец, ще се радвам", отбеляза председателят на комисията по отбрана.

Преди близо месец бившият министър на отбраната Тодор Тагарев обясни, че заради войната в Украйна има повече учения - 15 големи международни у нас, а годишно се провеждат общо над 400, за които са нужни материални средства, храна и вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки