Калфин: Ще направя президентската институция отново полезна за гражданите

OFFNews 03 октомври 2016 в 18:33 5025 5

Снимка БГНЕС

„Ще направя президентската институция отново полезна за гражданите. Тя трябва да е по-близо до хората, да посочва проблемите и да настоява за тяхното разрешаване“. Това заяви в ефира на bTV кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин.

„Президентската институция в България трябва да е като ООН - машина за преговори. Тя непрекъснато трябва да генерира дискусии, а не да избутва на страна сложните теми. Аз съм доказал нееднократно досега, че няма сложна тема, с която не бих се захванал, включително и такива, от които са бягали много правителства преди това. Мисля, че президентската институция може и трябва да си върне авторитета, да се върне при гражданите и да постави важните теми на масата, а не да бяга от тях“.

Калфин коментира и тезите за политическо противопоставяне в страната по симпатии към големите ни стратегически партньори. По думите му, това са провокативно насаждани разделителни линии в обществото. Той бе категоричен, че на първо място трябва да стоят интересите на България.

„Ние трябва да избягаме от това абсурдно разделение в страната, че тези, които например не обичат толкова Русия, са по-предани към НАТО. Това са глупости, измишльотини на хора, които няма какво да кажат за истинските ни национални интереси. Националният интерес на България е да бъде суверенна и в отношенията си с Русия, и със САЩ, и със европейските държави, да защитава своите интереси, които трябва да бъдат ясно формулирани. Защото напоследък някак загубихме като че ли навика да си формулираме националните интереси. А те не са да преписваме или да следваме решенията в ЕС или в НАТО. Ние трябва да влияем на тези решения и те да се вземат по начин , който устройва България", каза Калфин.

В страни от темата, Калфин бе призован за коментар относно някои номинации за държавен глава, издигнати от инициативни комитети. „И на тези избори ние виждаме, че някои големи политически сили се крият зад инициативни комитети. Господин Радев, например, е уж издигнат от инициативен комитет, а всъщност той би трябвало, и така се представя, е кандидат на БСП. Сега ще видим дали господин Орешарски ще го припознае някоя от големите партии. Това не е в интерес на кандидатите, това ги поставя в неудобна позиция. Е, като си кандидат на някого, излез и кажи: „Аз съм кандидат на тази партия“. В това няма лошо“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12727

4

dhk1313

03.10 2016 в 22:07

До wayOff
От коментарът ти не пазбрах "Мис България" ли избираме или президент?
Ако е по визия, аз номинирам Ирина Шеик... ;-))))

14057

2

morkoff

03.10 2016 в 19:46

Носи се една миризма на газпром и отзад се развява един перчем на сиршнешкия кум Вълчан.