Кирил Петков: Росен Желязков изпълняваше заявки на Борисов и Пеевски

Кристина Минчева 25 април 2024 в 12:00 1051 1

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Кирил Петков

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков посочи, че исканата от тях и БСП оставка на председателя на Народното събрание Росен Желязков "не е акт срещу човека, а срещу председателя".

Изказването на Петков е по отношение на речта на Росен Желязков, който заяви, че "всички ние в тази зала сме хора. Пратени от други хора, за да работим за тях. Като хора имаме нашите слабости и страсти, но ние като народни представители трябва да имаме отговорност, честност и почтеност."

Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

С гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" 49-ото Народно събрание гласува оставката на председателя си - Росен Желязков от ГЕРБ, ден преди парламентът да излезе във ваканция заради предстоящата предизборна кампания.  

"Този акт не беше срещу човека Росен Желязков, беше срещу председателя на НС, който наруши системно неведнъж правилника, защото изпълняваше заявки на Пеевски и Борисов. Искам да кажа, чисто политически, че Пеевски и Борисов не представляват тази държава", коментира Петков в кулоарите на парламента.

Според него, "ако ГЕРБ искат да имат евроатлантическа посока, ще трябва да се обявят против зависимостта си към Пеевски".

"И в случая аз съм сигурен, че ако Росен Желязков действаше по собствена воля, тези нарушения на правилника, включени в мотивите ни, нямаше да бъдат изпълнени", смята съпредседателят на ПП-ДБ.

Искането за оставката бе внесено от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), които вчера решиха да се присъединят към настояването на опозицията за оставка на Желязков - първо подеха инициативата от "Възраждане", а към тях се присъедини БСП. "Има такъв народ" (ИТН) настояват да внесат свои мотиви за оставката му.

ПП-ДБ мотивират искането си с цялостното поведение на Желязков като ръководител на парламента. Според тях председателят на парламента злоупотребява с власт и правомощия и работи в интерес на ГЕРБ.

Като конкретни мотиви те посочват, че Желязков е нарушил процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на здравната каса Станимир Михайлов, че системно злоупотребява с правото по член от правилника на парламента и нарушава провеждането на парламентарния контрол. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-10000

1

А на мен г-н Желязков много ми допадеше л Излъчва някаква нежност, бузките му са толкова румени. Представям си ако го гримират колко красив ще бъде. ИМа доста женствени черти , даже подозирам р че може да е минал на другия бряг.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки