Започнаха преговорите в Кайро за прекратяване на огъня в Газа

OFFNews 04 май 2024 в 20:33 955 0

Снимка GettyImages

Започнаха преговорите в Кайро за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на част от заложниците, взети от "Хамас" при нападението срещу Израел на 7 октомври, предаде Ройтерс.

Делегацията на "Хамас" пристигна днес в египетската столица от Доха, където е базирано политическото ръководство на движението. Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс също е в Кайро, за да се включи в непреките преговори, които ще бъдат водени с посредничеството на Египет и Катар.

Тахер ан Ноно, съветник на базирания в катарската столица политически лидер на "Хамас" Исмаил Хания, каза пред Ройтерс, че срещите с посредниците са започнали, като "Хамас" разглежда техните предложения "с пълна сериозност и отговорност".

Той обаче повтори исканията им израелската армия да се изтегли от Газа и да бъде сложен край на войната - условия, които Израел вече отхвърли.

"Всяко споразумение, което трябва да бъде постигнато, трябва да включва нашите национални искания: пълно и окончателно прекратяване на агресията, пълно оттегляне на окупацията от Ивицата Газа, връщане на разселените по домовете им без ограничения и истинска сделка за размяна на затворници, в допълнение към реконструкцията и прекратяването на блокадата", каза представител на терористичната групировка пред Ройтерс.

Преди началото на преговорите имаше известен оптимизъм за потенциална сделка.

"Този ​​път нещата изглеждат по-добре, но дали е налице споразумение ще зависи от това дали Израел е предложил каквото е необходимо, за да се случи това", коментира пред Ройтерс палестински служител, запознат с посредническите усилия.

Вашингтон, който заклеймява "Хамас" като терористична групировка, я призова да сключи сделката.

Израел даде предварително одобрение на условията, които според източник включват връщането на между 20 и 33 заложници в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници и седмично спиране на боевете.

Това ще остави около 100 заложници в Газа, някои от които според Израел са умрели в плен. Източникът обаче съобщава, че връщането им може да изисква допълнителна сделка с по-широки израелски отстъпки.

"Това може да доведе до фактически, ако не и формален, край на войната – освен ако Израел някак си не ги върне чрез сила или не генерира достатъчно военен натиск, за да накара "Хамас" да отстъпи", допълни още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови