Може да поискаме помощ от НАТО при засилен мигрантски поток

OFFNews 14 август 2016 в 19:52 4626 5

При определени условия на увеличаване на мигрантския натиск на границата ни България може да поиска от НАТО същата помощ, както Гърция. Това заяви началникът на отбраната генерал Константин Попов след среща с премиера Бойко Борисов и със заместник-председателя на военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, който е на тридневно официално посещение у нас.

„България продължава да води една балансирана политика, да поддържаме контакти на различните нива с нашите съседи и въпреки техните проблеми, успяваме да запазим това относително спокойствие по границите си", обяви при срещата премиерът Бойко Борисов.

България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз, доказали сме своята евроатлантическа ориентация. На българска територия непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовка, участвахме в наблюденията на учения на българските и американски сухопътни сили, на нашата и тяхната авиация, високо се цени приносът на българските военнослужещи в мисии и операции на НАТО, подчерта Борисов.

Той посочи, че правителството полага всички усилия за модернизирането на българската армия и даде за пример военното летище Безмер, където наскоро беше открита най-модерната самолетна писта в България.

Борисов припомни и взетото от Министерския съвет решение целево да бъдат отпуснати 3 млн. лева от бюджета за изграждане на нови казарми на 68-а бригада "Специални сили", както и предложените от правителството и одобрени от парламента дългосрочни проекти за модернизиране на армията.

„Военнослужещите ни са изключително подготвени. Всекидневно полагаме огромни усилия за справяне с мигрантския поток, благодарение на огромния труд на нашите полицаи, жандармеристи, военни и военноморски“, каза още Бойко Борисов.

Премиерът е обсъдил с Марк Шислер предизвикателствата пред НАТО в региона на Европа и е настоял за намирането на общи решения по проблеми пред Алианса при зачитане на интересите на всяка страна членка. 

„България действително е лоялен член на НАТО. Ние дълбоко ценим приноса на вашата държава и важността й в Алианса е от значение, както и усилията на премиера Борисов“, каза, от своя страна, Марк Шислер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

3

Емил Станоев

15.08 2016 в 11:12

И ! за какво ни е Нато ?? Да броят влизащите "мними мигранти" ?? както беше в Егийско море -- спасяваха ги и от там в Гърция.

12830

1

Traian Savov

14.08 2016 в 21:15

кои НАТО дето не си опазиха собствената сграда от вандали!!!!!!