Над 870 млн. лв. са необходими за укрепване на свлачищата

OFFNews 12 февруари 2015 в 20:03 1839 3

Министър Лиляна Павлова

За укрепване на свлачищата ще са необходими 870 млн. лв.. Това покава първоначалната оценка на Министерството на регионалното развитие.

Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на заседание на Комисията по регионална политика в Народното събрание.

Павлова допълни за финансиране на укрепването може да се разчита на бюджета на министерството, на европейския Фонд „Солидарност“, на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и на Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване.

"1850 са регистрираните към момента свлачища. Най-сериозен е проблемът в района на Варна, Смолян и Кърджали. Много от тях са в близост или засягат пътища, а има и такива, които са в близост до сгради. Заради свлачища на места има затворени пътища, каза още министърът. Изчисленията показват, че за отстраняване на щети в резултат на нови свлачища, които засягат пътища, са необходими около 20 млн. лв.",обясни тя.

Лиляна Павлова каза още, че се очаква плащане на 4 млн. лв. за преодоляване на щетите от наводнението в Мизия от страна на Фонд „Солидарност“.

"До 26 март общините и областните управители трябва да подадат заявленията за последните наводнения, които да обобщим и подадем към фонда", допълни тя.

Павлова допълни, че бюджетът на Междуведомствената комисия за тази година е 70 млн. лв., а почти 20 млн. евро е бюджетът, за който ще може да се кандидатства по Оперативна програма „Околна сред“ през новия програмен период.

"В момента се прави анализ за възможностите за създаване на катастрофичен пул в страната, който също да може да се ползва за финансиране на дейности за преодоляване на щети от бедствия", каза тя.

Министърът обясни, че до края на годината трябва да бъде готов анализът за въвеждането на ТОЛ система в страната. Утре ще бъде подписан договорът със Световната банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков