Няма да има среща Главчев-Радев, премиерът отново предлага да е и външен министър

Служебният премиер официално предложи на президента той самият да заеме поста външен министър

OFFNews 22 април 2024 в 10:35 1310 2

Снимка БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев официално предложи на президента Румен Радев да заеме и поста външен министър. През уикенда Главчев заяви пред журналисти, че след разговори с държавния глава му предложил да съвмествява премиерския и министерския пост. Тогава Радев определи предложението като "авангардно" и посочи, че Главчев "все още не е разбрал с какво се е заел".

"Ако президентът Радев издаде указ, аз ще нося политическа отговорност и за Външно министерство", посочи служебният министър-председател.

Според него в сегашния състав с на кабинета с външен министър Стефан Димитров цялата политическа отговорност я поема президентът.

"Министър-председателят Димитър Главчев предлага промяна в състава на служебния кабинет. Съгласно предложението, изпратено до президента Румен Радев, от длъжността министър на външните работи следва да бъде освободен Стефан Димитров и поста да поеме премиерът Главчев", съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. 

Днес се очакваше нова среща между президента и премиера на "Дондуков 2",  за да стане ясно какви ще се рокадите в служебния кабинет, но такава няма да има. Държавният глава трябва да издаде укази за смяна на министъра на външните работи Стефан Димитров и на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. 

На 15 април служебният премиер предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

На 16 април Димитър Главчев предложи още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов. В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочи като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

Ден по-късно държавният глава покани служебния премиер на среща на "Дондуков 2", за да обсъдят рокадите на живо и да чуе мотивите за тях. Тогава от думите му стана ясно, че преди такава среща няма да издаде указ за новите министри.

Междувременно предложеният кандидат Даниел Митов се отказа от поста, защото - по думите му - не иска да бъде "ябълката на раздора", след като дни по-рано каза, че е готов да го заеме и че е получил одобрението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-10000

2

„Той беше избран за шеф на Сметната палата, новата Конституция го изпрати на най-отговорното място в държавата“.

-10000

1

Нахалството на счетоводителя Главчев стана много досадно.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки