Отпускаме 250 млн. лв. за Мини Марица-изток, обяви премиерът Главчев

OFFNews 25 април 2024 в 18:10 1118 3

Снимка gov.bg

Още тази сутрин правителството отпусна 200 млн. лв. за „Мини Марица-изток“. В кратки срокове ще бъдат предвидени и допълнителни 50 млн. лв. - съобразно приетото днес решение на Народното събрание. Това стана ясно след срещата на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов с представители на енергетици и миньори.

Съгласно правителственото решение държавата ще увеличи поетапно акционерното си участие в капитала на „Български енергиен холдинг“ ЕАД чрез парична вноска. Със средствата ще бъде увеличен капиталът на „Мини Марица-изток“ ЕАД за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените територии и привеждане на находище „Източно маришки въглищен басейн“ в устойчиво състояние.

Решението е средносрочно и ресурсът ще бъде заложен за следващите 4-5 години, подчерта енергийният министър Владимир Малинов. По думите му това ще позволи тази базова мощност да продължи своята работа, без социално напрежение и съобразно екологичните изисквания. Енергийният министър изтъкна, че финансовото състояние на „Мини Марица-изток“ е изключително влошено. Към момента по сметките на дружеството са налични едва 6 млн. лв., като само за заплати са нужни 27 млн. лв. месечно. Няма никакъв заделен ресурс, добави Малинов. Причина за това състояние е както пазарната конюнктура, така и отнемането на печалбите на дружеството през изминалата година, отбеляза той.

Министърът на енергетиката посочи още, че престои да бъде изменена инвестиционната програма на „Мини Марица-изток“, като изпълнението и контролът ще бъдат реализирани съвместно със синдикатите.

Постановлението и Решението на МС за промени по бюджета на Министерството на енергетиката и за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на БЕХ ЕАД ще влязат в сила от датата на получаване на положително решение за държавна помощ от Европейската комисия или на становище, че увеличаването на капитала не представлява държавна помощ по смисъла на чл. 107, ал. 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

3

GB

25.04 2024 в 23:49

Отпуснете 5 пъти по 250 млн. лв. за заболелите от работата на Мини Марица-изток, и това също обявете премиер Главчев!

Белодробните заболявания, карциномите, алергиите и т.н. са скъпо и непосилно "удоволствие" за много хора, особено по селата в региона!

2073

2

Johnny B Goode

25.04 2024 в 21:34

Тъй, тъй, наливайте в тази каца без дъно. Да не би от вашия джоб да ги вадите...
Дайте малко и на Ковачки на ТЕЦ-овете, и на Доган за резерва. Да не забравите и още малко субсидии на зърнарите, и на свинарите, и на всички дето могат да ви нарушат рахата.

Мръсно продажно племе...

723

1

user4eto

25.04 2024 в 18:34

До кога ще ги храним тия фалирали тецове не знам.
Отлагаме свободния пазар, за да може Дельо фактурата да цоца здраво от тец-а.

Няма такъв залюхан народ като нашия.
Две прасета да го таковат с двеста, а той да им се кефи.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки