Парламентът увеличава финансираните проекти за общините

Кристина Минчева 17 април 2024 в 16:37 708 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Увеличават се финансираните проекти за общините, след като Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за държавния бюджет, внесени от Министерският съвет. С промените общинските проекти се увеличават с 631. Те са част от приложението за инвестиционна програма в Закона за държавния бюджет. 

По-рано днес парламентът изслуша служебните министри на финансите Людмила Петкова и на регионалното развитие и благоустройството във връзка с изпълнението на програмата.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова посочи, че 1302 заявления за проектно финансиране на общински проекти по програмата за капиталови инвестиции са постъпили в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) от януари до 10 април, като към тази дата са подписани 723 споразумения на обща стойност над 1,9 млрд. лв.

"Към момента се разглеждат около 200 от постъпилите заявления, съобразно реда им на постъпването в Министерството и за над 50 от тях, които отговарят на всички изисквания, предстои подготвяне и подписване на споразумения", допълни още тя.

Изслушването беше по искане на председателя на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателя ѝ Георги Свиленски и народния представител Борислав Гуцанов. 

Коритарова напомни, че МРРБ не класира проектите, а само проверява съответствието със законовите разпоредби. Тя посочи още, че приблизително 20 на сто или около 250 от постъпилите заявления са с констатирани пропуски и неточности, като за тяхното отстраняване са уведомени съответните общини чрез писма за допълнение и корекции на представените документи.

Сред най-често констатираните пропуски и неточности са представени инвестиционни проекти без положени необходимите изискуеми подписи и печати на всички участници в строителния процес, липса на информация за влизане в сила на разрешението за строеж, некоректно попълнени данни в частта структуриране на финансирането, съгласно предоставения образец.

Министър Коритарова изнесе данни за разпределението на сключените към момента споразумения. За ВиК обекти има сключени 158 споразумения на обща приблизителна стойност 500 милиона лева. За благоустройствени дейности, облагородяване на междублокови пространства, изграждане на паркинги, ремонт на градски паркове и площади - 81 споразумения на обща стойност 201 милиона лв. За реконструкция на общински пътища сключените споразумения са 120 на обща стойност 441 милиона лв. За общински улици и тротоари- 261 споразумения на обща стойност 440 милиона лв., за общински сгради - 61 споразумения на обща стойност 154 млн. лв. За спортна инфраструктура сключените споразумения са 34 на обща стойност 167 млн. лв. Има и други 8 споразумения с различен от изброения предмет на инвестиция на обща стойност 16 млн. лв.

"С ПМС 27 от 2024 г. е одобрен допълнителният трансфер по бюджета на МРРБ в размер на 400 млн. лева за започване финансирането на проектите по инвестиционната програма за общински проекти", напомни Коританова.

Тя съобщи, че към 10 април 2024 г. са постъпили 31 броя искания за плащане и посочи, че в процес на разработване са вътрешни правила и процедури, определящи начина за отчитане на изпълнението от общините на сключените споразумения. 

В началото на януари Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпрати до общините образец на заявление за проектно финансиране на общински проекти по програмата за капиталови инвестиции. Съгласно разпоредбите на Закона за държавния бюджет и Приложение № 3 към него дейностите за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция ще се реализират в периода 2024-2026 г.

В този период МРРБ ще извършва прием на заявления за кандидатстване, придружени с необходимите допълнителни документи. Със Закона за държавния бюджет за 2024 г. се постави началото на нов тип програма за общински капиталови инвестиции. В него е предвидено изпълнението на 1625 проекта за над 4 млрд. лв. за 3-годишен период. Финансирането на проектите се извършва на база сключени споразумения между ресорния министър и кметовете на съответните общини, със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация до 31 декември 2026 г.

От регионалното ведомство съобщиха в началото на миналата седмица, че министър Цеков е подписал 723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини в периода 13 февруари – 8 април. Те са за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложението към Закона за държавния бюджет за 2024 г. От местните администрации са подадени общо 1290 заявления за финансиране на различни инвестиционни предложения. По 234 от тях са установени забележки и те са върнати за отстраняване от общините, а около 300 предстоят да се разгледат и подпишат от новото ръководство на МРРБ.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова каза, че с корекции към края на март общините са поискали финансиране за 2258 проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки