Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър

Президентът вика Главчев на разговор в петък, за да обсъдят рокадите в кабинета

Ружа Райчева 17 април 2024 в 15:45 3062 2

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Румен Радев

Президентът Румен Радев намекна, че не иска зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да става външен министър. Той заяви, че е лесно да вземе решение за поисканите смени на министри, но трябва да се види как се е стигнало дотук. Президентът изтъкна, че ангажиментът му е да не допуска конституционна криза.

"Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на служебния кабинет. Но и ще настоявам Главчев да спази обещанието си, че ще предложи кабинет равно отдалечен от всички партии. Ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват силно политически фигури (б.а. Даниел Митов)", заяви днес президентът пред журналисти.

Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Радев ще проведат разговор в петък.

Той каза, че конституционните промени са уязвили институцията на служебния кабинет и са я направили уязвима за партийно вмешателство. 

Според Румен Радев е ясно откъде идва заръката за смяна на външния министър Стефан Димитров - лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Но кой поръча смяната и на земеделския министър Кирил Вътев, когото г-н Главчев лично поиска да остане в кабинета като знак за приемственост. Не е ли странно министър-председателят да си сменя мнението и през ден да сменяме министри", попита Радев.

По думите му така се обърква обществото и международните партньори на България. Той напомни, че вече е заявил, че няма да се бърка в решенията на служебния кабинет.

Президентът каза, че премиерът има отговорност за запазване на политическо благоприличие. "Аз досега не съм назначавал в служебен кабинет заместник на политическа партия", отбеляза Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки