Служебният кабинет не може бъде свален с вот на недоверие, обясни доц. Киселова

Премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на двама от министрите си, заяви конституционалистът

OFFNews 17 април 2024 в 14:22 2834 1

Доц. Наталия Киселова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Доц. Наталия Киселова

Не може да се иска вот на недоверие към служебно правителство, заяви пред БНР преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако ли не - парламентарната опозиция ще внесе групов вот на недоверие към правителството на Главчев.

Киселова уточни, че исканията на опозицията са две - президентът Румен Радев да смени министър-председателя на служебното правителство, което е възможно, и отделно от това вот на недоверие. Конституционалистът акцентира върху факта, че органът, който "уволнява" в случая е президентът.

"Дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Президентът не е длъжен да се съобрази с това, но предвид краткото време до Великденската ваканция, вотът на недоверие по-скоро се използва, за да се обърне внимание на опозицията", заяви Наталия Киселова.

Тя обясни, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство, и не е загубило актуалността си. Там в мотивите изрично се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

Според доц. Киселова е много по-вероятно е президентът да не се съобрази с искането да смени служебния премиер. Тя припомни, че когато бе съставено правителството на Димитър Главчев, бе обявено, че той единствен се е съгласил от възможните варианти за служебни премиери.

"Премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на двама от министрите си", каза още доц. Наталия Киселова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки