Управлява ни кадрови център между сараите и Библиотекарския университет

Румен Петков: Главният секретар на МВР да слуша по-често жена си - по-умна е от него

OFFNews 27 април 2014 в 13:50 8811 3

Ген. Атанас Атанасов
Ген. Атанас Атанасов

"Има един задкулисен кадрови център, който иска да разположи на най-важните места в държавата, там, където се вземат решенията дори за свободата на хората, удобни, зависими хора. Центърът е някъде между сараите и Библиотекарския университет."

Това заяви ген. Атанас Атанасов, бивш председател на Национална служба "Сигурност" в интервю за Нова тв.

На въпрос кои са лицата зад този център той отговори: "Например председателят на Ректорския съвет е Димитър Иванов - Гестапото, там е и Стоян Денчев" (бел. ред. - Денчев е ректор на Университета по библиотекознание).

Коментирайки задочния спор между Делян Пеевски и съдия Веселин Пенгезов и това кой всъщност управлява политическите процеси в страната, ген. Атанасов заяви:

"Ще си позволя да цитирам Иван Костов: "Аз имам способността да правя разликата между това кой е главата, кой е ръката и кой е машата". За съжаление, за тези 10-11 месеца всички светлини са върху машата. Става въпрос за сараите, става въпрос за Ахмед Доган, става въпрос за една дългогодишна политика, използвайки етническото малцинство".

Според ген. Атанасов властта ще приеме спешно нов Закон за МВР с цел обслужването й по време на изборите.

"Има грубо неспазване на закона от вътрешния министър. Основният принцип за издигане в кариерата в МВР и за назначаване на началнически места е конкурсното начало. Откакто е министър Йовчев, няма нито един конкурс. В момента има не десетки, стотици длъжности, заети от лица, назначени временно. Временни началници.

Днешните управляващи искат да овладеят кадрово системата за сигурност, за да я използват за политически цели. И сега, точно преди изборите, ще се приеме на второ четене Законът за МВР, за да може тези хора, които са ги тествали 10 месеца дали са лоялни на властта, да получат като подарък постоянно назначение точно преди изборите.

СДВР, където работят между 1/5 и 1/6 от служителите на МВР в държавата, 10 месеца се управлява от временен директор, Спиридонов, който, между другото, май не е издържал теста, защото там има друг човек, който е фаворит на главния секретар. Това момче големи поразии направи и ще продължава да прави в сектора за сигурност. Новият фаворит е някой си Младен. И да спра дотук сега, да не се занимавам с клюки", заяви Атанасов.

Румен Петков, вторият гост в студиото, също разкритикува политиката на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на главния му секретар Светлозар Лазаров.

"Няколко десетки са уволнените служители от ключови сектори като БОП и ДАНС. В т.ч. в доста значими направления на работа практически са обезвъздушени звена. Както би казал министър Йовчев, то не е въпрос на злонамереност, а на некадърие.

Онзи ден главният секретар казал, че жена му го посъветвала с телевизионни кампании да не се занимава. Аз ще го посъветвам да слуша по-често жена си, не само защото тя е по-умна от него, а защото тя може да му бъде полезна в редица направления на разсъждение", каза Петков.

Той обяви, че страната ни е закрила ключови представителства на МВР в чужбина.

"Какво означава да закриеш представителството на МВР в Русия? Нелепото обяснение "Нямаме пари" на никого не върши работа. Закриваш представителството в Русия, лишаваш се от възможността да получаваш от руските служби оперативна, ежедневна информация за поток на пари, на стоки с възможна двойна употреба, за нерегламентирани субекти - нехигиенични за нашата среда. Същевременно удряш в нашата агенция за национална сигурност звена, които се занимават точно с този проблем", каза Петков.

Според него и до днес схемата "кадруване в прокуратурата" остава вън от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!