Зам.-омбудсманът подала оставка, защото не иска да е на политическа длъжност

OFFNews 29 март 2024 в 10:30 1783 0

Елена Чернева-Маркова

Снимка БГНЕС

Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова

Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова не иска да заема политическа длъжност, "каквато несъмнено е тази на министър-председателя". Това е причината Маркова да подаде оставка като зам.-омбудсман. 

Пред БНТ тя допълва, че заемането на политическа длъжност е несъвместимо с упражняваните от нея функции.

"По повод на множеството публикации за моята оставка като заместник-омбудсман, искам да заявя, че, по мое дълбоко убеждение, омбудсманът и зам.-омбудсманът на  България са неполитизирани лица, които защитават правата и свободите на всички български граждани. В този смисъл, намирам заемането на политическа длъжност, каквато несъмнено е тази на министър-председателя, за несъвместимо с упражняваните от мен функции като зам.-омбудсман", заявява Елена Чернева-Маркова.

В сряда председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че Маркова е подала оставка. Зам.-омбудсманът е една от позициите, от които след промените в Конституцията президентът може да посочва за служебен премиер.

"Как така госпожа Елена Чернева- Марчева реши да си подаде оставката? Имало ли е натиск? Защо не се инициира изслушване? Нейната оставка стесни избора ми още повече, а тя беше единствената, която не е политически обвързана. И ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте в последствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но във всеки случай, най-вероятно няма да бъде във ваша полза", коментира Радев по отношение на оставката на Чернева при връчването на втория мандат на ПП-ДБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!