ФИФА отлъчи доживот свой корумпиран бивш вицепрезидент

OFFNews 29 септември 2015 в 17:20 2654 0

Джек Уорнър

Снимка Архив

Джек Уорнър

Камара към Етичната комисия на ФИФА отстрани доживот бившия вицепрезидент и член на Изпълнителния комитет на федерацията Джек Уорнър "от всякаква дейност, свързана с футбола на национално и международно равнище“, съобщи днес френският в. „Монд“.

Уорнър, 72-годишен гражданин на Тринидад, е и бивш дългогодишен (1990 – 2011) президент на Конфедерацията на Северна Америка, Централна Америка и Карибите (Конкакаф). В публикацията на "Монд" се казва, че той „олицетворява серията корупционни афери, които разтърсват Международната футболна федерация“.

В Етичната комисия към края на миналата година под председателството на швейцареца Корнел Борбели започна разследване на дейността на Джек Уорнър. Резултатите са обявени в комюнике на ФИФА:

„Беше установено, че заемайки висши длъжности и постове с влияние във ФИФА и Конкакав, той редовно и многократно е извършвал актове на лошо поведение. Играл е ключова роля в предлагането, приемането и получаването на прикрити и незаконни плащания.“

В комюникето са изброени 6 отделни текста от Етичния кодекс на ФИФА, които Уорнър е погазил.

В САЩ той е сред деветимата дейци на международния футбол, обвинени за корупция, рекет и пране на пари. Прокуратурата там оценява на 150 милиона евро тяхната незаконна търговия с различни права около международни футболни турнири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови