Стойчо Стоев пред Nostrabet: Битката между Лудогорец и Сервет ще се реши в Разград

OFFNews 13 февруари 2024 в 10:46 418 0

Стоев

Снимка Nostrabet.com

Стойчо Стоев

Стойчо Стоев е един от треньорите, които оставиха следа в Лудогорец по време на двата си престоя в клуба. През първия той спечели титлата и Купата на страната и изведе отбора до осминафинал в Лига Европа, което е едно от двете най-добри на постижения на разградчани на международната сцена. През втория си период пък специалистът вдигна титлата и Суперкупата на България. Макар че вече е далеч от Разград, Стоев продължава да следи какво се случва с бившия му клуб и е нормално да има сантименти към него.

През тази пролет „орлите“ ще играят на три фронта и по този повод медията Nostrabet.com потърси Стойчо Стоев, за да разкрие как очаква да се справят шампионите с поредните си тежки предизвикателства.

- Г-н Стоев, показа ли Лудогорец във финала за Суперкупата, че е готов за пролетните битки?

Вижте, не е правилно да се дават крайни оценки и да се правят изводи от един първи мач за полусезона, след като първите мачове протичат по-тегаво. Това се отнася не само за Лудогорец, но и за всичките отбори. Все пак е имало дълга почивка, през която Лудогорец не е имал официални срещи. Лудогорец обаче със сигурност разполага с качеството и дълбочината на състава, за да се представя добре и да преследва най-високите цели.

- Какви са Вашите очаквания за първия мач на Лудогорец от елиминационната фаза в Лига на конференциите в Женева?

По принцип и двата отбора имат своите аргументи. Аз не познавам в детайли спортно-техническите достойнства, които има Сервет, но се надявам в тази първа среща Лудогорец да постигне добър резултат, който да му позволи в реванша да е по-спокойният тим и да премине в следващата фаза.

- Какъв би бил идеалният резултат за разградчани в четвъртък?

Всеки такъв, който ще остави реални шансове на Лудогорец да продължи напред след втория двубой. Аз лично мисля, че мачът в Разград ще бъде определящ кой да излезе краен победител. Освен, разбира се, ако някой от двата противника не ни изненада с резултат, който да предреши реванша, в което обаче се съмнявам.

- Може ли Лудогорец да успява едновременно в Европа и България напролет?

Доста тежко е да играеш само за няколко месеца в два турнира и едно първенство, но Лудогорец е свикнал през последните години да продължава и след Нова година в европейските турнири, така че това не му е непознато. Дано в Лудогорец правилно да си разпределят силите и ротациите в дадени мачове, за да издържат.

- Кои ще са конкуренти на „орлите“ за титлата и Купата на България?

В първенството това ще бъдат ЦСКА и Черно море, тъй като другите в шестицата изостават и не вярвам да застигнат челниците. Що се отнася до Купата, там е и въпрос на шанс, тъй като с по-малко двубои се стига до крайната фаза, в която всеки един от противниците иска да стигне до финал. Хубавото за Лудогорец е, че е доказал, че знае как да играе в турнирни мачове и да ги печели.

- Липсва ли Антон Недялков на защитата на Лудогорец?

Всеки един основен футболист липсва и винаги се чувства по някакъв начин отсъствието му. Особено, когато се отнася за играч като Недялков, който е и важна част от националния отбор. За мен обаче по-скоро на този етап на Лудогорец му липсва друг футболист.

- Кой е той?

Това е Кирил Десподов, въпреки че вече мина един полусезон, откакто бе продаден. Неговата липса по някаква степен се отразява сериозно върху качеството в предни позиции, защото той и Игор Тиаго бяха основния движещ механизъм, който придаваше на Лудогорец огромна класа в атака.

- Възможно ли е Тодор Неделев да върне най-добрата си форма и да се превърне в лидер на Лудогорец?

Предвид това, което претърпя в Грузия, е цяло постижение, че Тодор продължава да играе футбол. И заради този удар по психиката, който претърпя, трябва да сме внимателни, когато говорим за играта му. Вижда се, че при Дерменджиев той постепенно получава шанс за редовна изява, а като знаем какъв футболен интелект притежава, е нормално да се надяваме, че с опита и качествата си може да даде много на Лудогорец в средната линия и атака. Още повече, че с едно отиграване или подаване може да направи разликата на терена.

- Г-н Стоев, кой Ви е най-хубавият спомен начело на Лудогорец?

Наред с двете титли и другите купи у нас, най-вече европейските мачове. Всеки един от тях, след който сме преодолявали съперник в даден турнир, остава в съзнанието ми.

- Може би крайната победа над Лацио Ви е най-скъпа?

Бих казал, че бях впечатлен, че отстранихме популярен италиански клуб по италиански начин. Първо го победихме в Рим с 1:0, след като изпуснахме дузпа, после вкарвахме гол, а след това и те изтърваха дузпа. Ако не беше този успех, вторият мач можеше да не бъде в наша полза. Иначе реваншът бе луд мач и като резултат, и като игра, но най-важно беше, че триумфът над Лацио осигури на Лудогорец място сред 16-те най-добри в Лига Европа.

- Какво не ви достигна впоследствие на осминафинала, за да повторите подвига и срещу Валенсия?

В първия двубой в София при 0:0 изпуснахме дузпа, а после направихме грешки, от които такъв солиден тим и с такова голямо качество в състава, се възползва и ни наказа. След 0:3 вече нямаше как да обърнем нещата в ответната среща в Испания, но там поне се представихме достойно. Сега пожелавам на Лудогорец да елиминира Сервет и да се наслади на още страхотни европейски вечери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!