Амнести интернешъл: Руската авиация е убила 200 цивилни в Сирия

OFFNews 23 декември 2015 в 14:52 7313 23

Су-25

Снимка Архив

Руски самолет Су-25 в нападение

„Амнести интернешъл“ оприличи руските въздушни удари в Сирия с военни престъпления, съобщи радио „Франс ентернасионал“ (RFI).

Международната правозащитна организация е изследвала шест нападения, извършени от руската авиация между септември до ноември (т. е. за два месеца), в които били убити около 200 цивилни.

Женевиев Гаридос, председателка на „Амнести интернешъл“ - Франция“ настоява за разследване на случаите, които приличат според нея на военни престъпления. Тя е представила днес изводите от доклад на организацията.

На 30 септември т. г. - припомня RFI, Русия започна въздушни удари в Сирия, казвайки че иска да помогне на своя съюзник Башар Асад да победи „Ислямска държава“ и други екстремистки организации.

„Ние констатирахме, че жилищни райони, както и пазари и джамии са били мишени на нападения“, обяснява Гаридос.

Според организацията, чиито обвинения са сходни с тези на някои сирийски наблюдатели, в руските бомбардировки от септември до ноември са били убити най-малко 200 цивилни и десетина джихадисти.

Изводите в доклад на „Амнести“ са направени от проучването на шест конкретни атаки, насочени против градовете Хомс, Идлиб и Алеп, на свидетелства и разкази на оцелели, както и на видео и фотодокументи, показващи последиците от нападенията.

„В някои случаи - е казала Женевиев Гаридос - наблизо е имало военни цели. В изследваните случаи обаче нападенията изглеждат напълно спрямо цел и нанесените поражения. Сред използваните оръжия имало запалителни и касетъчни бомби, и преди всичко неуправляеми ракети, тоест оръжия без избирателно действие. Именно затова те не позволяват прецизно насочени атаки, които не засягат населението.

„Като се имат предвид тези данни, някои нападения биха могли да бъдат квалифицирани като военни престъпления – е добавила Гаридос. - Ето защо ние настояваме днес за спешно разследване.“

Москва много пъти категорично е опровергавала обвиненията, че е засегнала цивилни, казвайки, пилотите й старателно избягват да засягат жилищни райони.

В Кремъл не разполагат с информация, потвърждаваща обвиненията на „Амнести“, съобщи преди малко руската агенция „Интерфакс“, позовавайки се на Дмитрий Песков, пресаташето на руския президент.

Песков е подчертал, че Кремъл няма да реагира на доклада на правозащитниците: „Повтарям още веднъж, ние не разполагаме с информация за достоверността на данните, които привежда „Амнести интернешънъл“.

Запитан дали се планира проучване на доклада, Песков е казал, че с него безусловно ще се запознаят министерството на отбраната и други "съответни ведомства".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!