Байдън: Няма да оставим Русия да сплашва Европа, като прекъсва газовите доставки

OFFNews 28 април 2022 в 20:36 3897 8

Снимка Архив

Русия заплаши два наши съюзника като отряза енергийните доставки за тях. САЩ няма да оставят Москва да сплашва европейските страни, като ги лиши от енергийни ресурси.

Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън пред Конгреса, предаде Ройтерс.

Визирайки България и Полша, Байдън обясни, че Вашингтон няма да позволим Русия да се измъкне от санкциите чрез изнудване и шантаж.

Доставките на газ към България и Полша бяха спрени в един ден, като според Русия причината е, че двете страни не плащат в рубли. Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също коментира решението на "Газпром" да спре доставките, като обяви, че "ерата на руските горива в Европа приключва".

"Няма да ѝ позволим да използва газа и петрола като средство да се измъкне от последиците за агресия си. Работим с Япония, Южна Корея, Катар и други държави да помогнем на нашите европейски партньори, заплашвани от Русия чрез газ, енергия, изнудване. Агресията няма да спечели. Заплахите няма да победят", добави президентът на САЩ.

Пред Конгреса Байдън поиска 33 милиарда долара за Украйна, както и нови санкциите и отнемане на активи от руски олигарси, предадоха Ройтерс и БТА. Американският президент предложи предаване на Украйна на конфискуваните руски активи.

Мащабната финансова помощ предвижда над 20 милиарда долара за оръжия, боеприпаси и друга военна помощ, 8,5 милиарда долара за пряка икономическа помощ за правителството и 3 милиарда долара хуманитарна помощ и помощ за хранителната сигурност в страната.

Американската военна помощ за Украйна вече надхвърли 3 милиарда долара от 24 февруари насам, когато Русия започна нашествието си в Украйна, което Москва определя като "специална военна операция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

9

Бях срещу Байдън до скоро ама почна да ме кефи.

-7090

6

бай Пешо от Перник

28.04 2022 в 22:23

Не щем евтин руски газ, нека германците, поляците/чрез Германия, Унгарците, Швейцарците, Италянците, естонците, литовците, турците да им го изразходват целия. Ние тука сме ларж.

10298

5

AntiZ

28.04 2022 в 22:13

@alenaa, разлая ги! Днес много ги заболя гз! Всички си седнаха на него. Всичкото трол се метна да печели копейки, че иначе глад. Нема газ, нема копейки, има болки в гз! За утеха, марш р РФ:
57 Самарская ул.
https://maps.app.goo.gl/WqChbq12T1LaPZYr8

3767

4

Име на профила

28.04 2022 в 22:02

Тия дни ми е съдба да ходя след лъжливото кученце да му бърша... От съседната статия:

"Митът за „евтиния руски газ“ продължава да съществува в публичното говорене, но той отдавна няма нищо общо с реалността. През 2021 г. въпреки силното търсене на газ Русия ограничи доставките за Европа, създавайки изкуствен дефицит, което рязко повиши цените в Европа. Малко преди Коледа борсовата цена на газа (TTF) достигна поскъпване от близо 900% на годишна основа. Към тази цена е обвързана цената за доставката на руски газ. С началото на войната в Украйна газът достигна още по-високи рекорди. В момента цената на азерския газ, който България внася, е поне две трети по-ниска от цената на руския газ. Така че през последната година за евтин руски газ въобще не може да се говори. Но дори преди това руският газ не беше толкова евтин – още през 2019 г. България внесе американски втечнен газ, който беше на по-ниска цена от руския, въпреки голямото разстояние."