Блинкън свири на китара Rockin' in the Free World в Киев (видео)

Ружа Райчева 15 май 2024 в 14:36 1785 1

Антъни Блинкън

Снимка Стопкадър YouTube

Антъни Блинкън

Докато обстановката на украинския фронт се усложнява и на президента Володимир Зеленски му се налага да отменя планирани пътувания, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън свири на китара в нощен клуб в Киев.

Вчера при срещата си със Зеленски Блинкън обеща още зенитно-ракетна системи "Пейтриът" на Украйна. Той пристигна в Киев без предварително посещението да е обявено и заяви, че американската военна помощ, която е пътува към Украйна "коренно щяла да промени ситуацията" на бойното поле.

Днес Зеленски отмени всичките си планираните си визити в Испания и Португалия за близките дни заради усложняващата се обстановка на фронта. От края на миналата седмица руските сили натискат в Харковското направление, като включително удрят с ракети и по цивилни цели.

Късно снощи след срещата си с украинския президент Блинкен посети мазето на рок бара "Диктат" в Киев, където свири "с послание към Украйна". Пред публиката си държавният секретар на САЩ заяви, че САЩ и голяма част от света се борят не само за Украйна, но и за свободния свят, предаде Ройтерс.

На сцената на заведението свирела група 19.99. Блинкън се присъединил към изпълнението им на парчето "Rockin' in the Free World" на Нийл Йънг - рок химн, издаден през 1989 г. точно преди падането на Берлинската стена.

"Вашите войници, вашите граждани - особено в североизточната част на страната, в Харков - страдат неимоверно много. Но те трябва да знаят, вие трябва да знаете, че Съединените щати са с вас, толкова голяма част от света е с вас и те се борят не само за свободна Украйна, но и за свободния свят. И свободният свят също е с вас", каза Блинкен преди да почне песента. 

Държавният секретар останал да слуша украинската банда през останалата част от вечерта. Преди да се качи на сцената, вокалистът на 19.99 Дмитрий Темний представил Блинкън като "голям приятел на Украйна".

"Той свири добре", коментира певецът по-късно. Групата била последвана от група украински ветерани, които свирили във военни униформи.

Блинкен е първият високопоставен служител на САЩ, който пътува до Украйна, след като миналия месец Конгресът на САЩ прие пакет от военна помощ в размер на 61 млрд. долара след няколкомесечно забавяне, през което Русия получи предимство на бойното поле.

Ружа Райчева

Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови