Британец със симптоми на ебола почина в Македония

OFFNews 09 октомври 2014 в 21:13 14720 6

Британец, които е имал симптоми на вируса ебола, е починал в Македония, съобщи представител на македонското правителство пред Ройтерс.

Втори британец, който е пристигнал в страната заедно с починалия, също показва симптоми на заразната болест. Той е контактен и твърди, че двамата не се пътували в страни застрашени от ебола.

Британците били отседнали в един хотел в столицата Скопие. Служителите на хотела са поискали медицинска помощ за техния гост, който бил неконтактен. Той е бил закаран от екип на Спешна помощ в Клиниката по инфекциозни болести в Скопие. Той е бил с висока температура, вътрешно кървене и бил изтощен. Мъжът е починал след кратък престой в болницата.

Хотелският персонал и служителите на линейката, която е дошла да вземе двамата британци, са били поставени под карантина.

Вирусът, който се разпространява чрез директен контакт с телесни течности на заразен човек, е убил близо 4000 души в Западна Африка от март. Смъртността от ебола много висока, около 70 % от заразените с вируса не оцеляват.

До 48 часа ще стане ясно дали починалия британец в Скопие е наистина е боледувал от ебола. Пробите от починалия ще бъдат изпратени на лаборатория в Германия.

До момента в света няма официално разработено лекарство срещу заразната болест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови