Германската армия поиска увеличение с 5 до 10 хил. души

OFFNews 05 декември 2015 в 18:52 8252 1

Снимка Fabian Bimmer/Reuters

Немски войници с министърката на отбраната.

Представители на немската армия са поискали от държавата личният й състав да бъде увеличен най-малко между 5 и 10 000 души, предаде ДПА.

Това се налага заради решението Германия да участва във военни операции срещу ИД, а и защото от януари влиза в сила ново трудово законодателство и денонощното обслужване на основни операции скоро няма да е възможно.

Според говорителя на въоръжените сили на страната орязването на армията преди години е било прекалено. Той посочва, че при последното съкращаване не се е знаело, че ще възникне криза в Украйна или Близкия изток, или че през 2016 г. ще трябват 20 000 души, за да се справят с бежанската вълна и да провеждат операции.

Държавата планира да засили участието си в Афганистан, Северен Ирак и Мали. За това е необходима по-голяма войска и по-модерно въоръжение.

Вчера германският парламент гласува изпращането на военна подкрепа във войната срещу "Ислямска държава" в Сирия, както и шест самолета "Tornado", които ще извършват разузнавателна дейност. Бойна фрегата ще се грижи за сигурността на френския самолетоносач Шарл де Гол.

Германия няма да се включи във въздушните удари, които в момента се нанасят по цели на ИД от САЩ, Великобритания, Франция и Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови