Израел призова Запада да наложи санкции на Техеран

OFFNews 16 април 2024 в 15:07 559 0

Кац

Снимка PACIFIC PRESS/LIGHTROCKET

Израел Кац

Израел поиска от десетки западни държави да наложат санкции на Иран заради атаката с над 300 дрона и ракети към територията му в неделя вечер. Докато светът очаква отговора на Йерусалим на действията на Техеран, Западът настоява за сдържаност от двете страни, за да се избегне ескалация на конфликта в Близкия изток.

Премиерът Бенямин Нетаняху обаче даде да се разбере, че Израел ще предприеме "умен отговор" на нападението.

Началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви заяви днес, цитиран от Би Би Си, че нападението на Иран срещу Израел, което е в отговор на смъртта на войници от Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Дамаск на 1 април, заслужава отговор.

Докато израелското правителство обмисля какви да бъдат тези действия, външният министър на страната Израел Кац обяви, че води "дипломатическа офанзива срещу Иран".

"Тази сутрин изпратих писма до 32 държави и разговарях с десетки външни министри и водещи фигури в света, като поисках санкции срещу ракетния проект на Иран", написа Кац в социалната мрежа X.

Той призова Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) да бъде обявен за терористична организация, за да се "обуздае и отслаби Иран".

"Иран трябва да бъде спрян сега, преди да е станало твърде късно", добави Кац.

Министрите на външните работи на Европейския съюз ще проведат извънредна среща, за да обсъдят иранския удар срещу Израел. Очаква се основната точка в дневния ред да бъде желанието да се предотврати ескалацията на конфликта в Близкия изток и да продължи регионалното сътрудничество.

В миналото лидерите на други западни държави са се изказвали в същата посока. Така например президентът Джо Байдън заяви, че САЩ са ангажирани със сигурността на Израел, като добави, че Съединените щати искат да предотвратят ескалацията на конфликта в Близкия изток.

Британският премиер Риши Сунак призова всички страни да проявяват сдържаност. Сунак трябва да разговаря днес с Бенямин Нетаняху.

По-рано Сунак заяви, че групата на седемте водещи демократични държави вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран.

Иранският президент Ибрахим Раиси пък посочи, че Техеран ще отговори на всяко действие, насочено срещу неговите интереси.

"И най-малките действия срещу иранските интереси със сигурност ще срещнат суров, широкообхватен и болезнен отговор", заяви Раиси пред емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки