Модерна руска подводница била край бреговете на Сирия, Кремъл не знае

OFFNews 08 декември 2015 в 18:05 9653 9

Подводница

Снимка „Военный Портал“

С такава снимка руски военен информационен сайт илюстрира новини за подводниците „Новоросийск“ и „Ростов на Дон“.

Подводница от руския Черноморски флот влезе в източната част на Средиземно море и сега се намира недалеч от сирийското крайбрежие, съобщи „Интерфакс, като се позова на ненаименуван „източник, запознат със ситуацията“.

Кремъл обаче се въздържа да потвърди това съобщение.

В арсенала на подводницата „Ростов на Дон“ има крилати ракети „Калибр ПЛ“, като тези които руски кораби в Каспийско море изстреляха по-рано тази есен по обекти на ИДИЛ в Сирия, е допълнил източникът на агенцията.

Въоръжението на подводницата с дизел-електрическо задвижване е било изпробвано в Балтийско море, а после тя е прехвърлена в Черноморския флот, където се числи.

Първата подводница от същата серия - „проект 636.3“ е „Новоросийск“; тя е преместена в Черно море на 16 септември. В действие от юли т.г. е и „Стари Оскол“, съобщава Интерфакс, добавяйки, че в напреднал стадий на строителство са още три съда от същия клас.

Подводниците от „проект 636.3“ са от трето поколение и се смятат за едни от най-безшумните в света. Скоростта им под вода е 20 възла, пределната дълбочина на потапяне 300 метра, срокът на непрекъснато автономно плаване – 45 денонощия. Екипажът им е от 52-ма души, а подводната водоизместимост – около 4000 тона.

Новината, че „Ростов на Дон“ е край Сирия, би означавала сериозно усилване на руското военно присъствие в региона, и неслучайно беше подета от световни медии, включително Ройтерс.

Изненадващо обаче „Кремъл не разполага с информация за руска подводница да крайбрежието на Сирия“, както съобщи РИА Новости. Това е казал днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретар на президента Путин.

Той е препоръчал на репортерите да питат военните по този въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!