Първа награда на World Press Photo е за кадър на палестинка, която прегръща тялото на племенницата си

OFFNews 18 април 2024 в 16:21 1516 3

Ужасът на войната - снимката спечели тазгодишния конкурс на World Press Photo

Снимка БТА

Ужасът на войната - снимката спечели тазгодишния конкурс на World Press Photo

Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния фотоконкурс „World Press Photo“ за снимката на палестинка, прегърнала тялото на петгодишната си племенничка в ивицата Газа, съобщи агенцията.

Снимката е направена на 17 октомври в болница „Насър“ в град Хан Юнис в южната част на Газа, докато семейства издирват роднини, убити по време на израелските бомбардировки в палестинския анклав.

Спечелилата наградата снимка показва 36-годишната Инас Абу Маамар, която плаче в моргата на болницата, докато държи телцето на Сали.

„Мохамед прие новината за наградата със смирение, като каза, че това не е снимка за празнуване, но че оценява признанието за нея и възможността да бъде публикувана пред по-широка аудитория“, заяви на днешната церемония в Амстердам глобалният редактор за снимки и видео на Ройтерс Рики Роджърс.

Обявявайки годишните награди, базираната в Амстердам фондация World Press Photo заяви, че е важно да се признаят опасностите, с които журналистите се сблъскват, когато отразяват конфликти. От фондацията отбелязаха, че 99 журналисти и служители на медии са загинали, докато са отразявали войната между Израел и „Хамас“, след като палестинската групировка атакува южната част на Израел на 7 октомври и Израел отговори, започвайки военно настъпление в Газа.

„Работата на пресфотографите и документалните фотографи по света често е много рискована“, заяви Джумана ел Зейн Хури, изпълнителен директор на организацията.

Тридесет и девет годишният палестинец Мохамед Салем работи за Ройтерс от 2003 г. Той печели конкурса и през 2010 г.

Журито обясни, че снимката на Салем, спечелила тази година, „е композирана с грижа и уважение, показвайки метафоричен и буквален поглед към невъобразима загуба“.

„Почувствах, че снимката обобщава какво се случва в ивицата Газа“, каза Салем, когато снимката за първи път беше публикувана през ноември миналата година.

Журито излъчи победителите сред 61 062 заявки с 3851 фотографи от 130 държави.

Фотографът Лий-Ан Олуадж от Южна Африка спечели в категорията „История на годината“ със снимки, документиращи развитието на старческата деменция в Мадагаскар.

Категорията за дългосрочни проекти бе спечелена от Алехандро Сегара от Венецуела за серията снимка „Двете стени“, снимани за „Ню Йорк Таймс“ и „Блумбърг“.

Украинският фотограф Юлия Кочетова спечели наградата за отворен формат с „Войната е лична“, която документира войната в нейната страна, като преплита снимки, поезия, аудио и музика в документален стил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

18.04 2024 в 19:48

турбо-милозливите пак ще ги шибат емигранти от прекрасния арабски свят

2550

2

alfakentavur

18.04 2024 в 17:51

И на жертвите при атаката, които са измъчвани меко казано жестоко.

870

1

Constanza

18.04 2024 в 17:35

Снимки на избитите израелски заложници сети ли се да направи някой?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки