Поляк е обвинен в заговор с Русия за убийството на Зеленски

OFFNews 19 април 2024 в 10:50 1634 0

Володимир Зеленски

Снимка Facebook/Володимир Зеленський

Володимир Зеленски

Поляк е обвинен за предполагаем руски заговор за убийството на президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщиха властите в Полша и Украйна, цитирани от Си Ен Ен. 

Полските власти твърдят, че мъжът, наречен Павел К., е имал задача "да помогне в планирането от руските специални служби на възможно нападение срещу живота на държавния глава на чужда държава – президента на Украйна Володимир Зеленски", се посочва в изявление. 

Мъжът е обвинен в "готовност да действа за чуждестранно разузнаване срещу Република Полша", престъпление, което носи до осем години затвор, ако бъде признат за виновен.

Павел К. се е съгласил да предостави информация на руските шпиони за сигурността на летище Жешув-Ясионка, в югоизточна Полша, на около 100 километра от границата с Украйна.

Известно е, че Зеленски използва летището, когато пътува в чужбина, тъй като е едно от най-близките летища до украинската граница. Летището често получава военна помощ и цивилни стоки от САЩ и цяла Европа, тъй като въздушното пространство на Украйна остава затворено за невоенни полети.

Украинските власти съобщиха, че са разкрили заговора и са предали ключови доказателства на полски служители, които след това са задържали обвиняемите на полска територия.

Прокуратурата в Полша заяви, че че мъжът се е свързал с руснаци, "пряко замесени във войната в Украйна", въпреки че от официалните изявления не става ясно дали той е предал някаква информация.

Това не е първият път, когато Украйна твърди, че е осуетила опит за убийство на президента Зеленски. Знае се за няколко опита за убийството му, откакто Русия започна пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

През август 2023 г. украинската служба за сигурност арестува жена, за която се твърди, че е "събирала разузнавателна информация" за планирано посещение на Володимир Зеленския в Николаев, за да помогне в планирането на руски въздушен удар.

Новината за полския арест идва часове след като германската полиция съобщи, че е арестувала двама заподозрени руски агенти в баварския град Байройт.

Двамата, идентифицирани като германско-руски граждани, са обвинени в заговор за планиране на атентати. Един от мъжете е бил в контакт с агент на руското разузнаване, се казва в изявлението, като се добавя, че сред потенциалните разузнавани цели са съоръжения на американската армия в Германия.

"Нашите органи за сигурност са предотвратили възможни експлозии, които са имали за цел да засегнат и подкопаят военната помощ за Украйна. Това е особено сериозен случай на подозирана агентурна дейност за престъпния режим на (руския президент Владимир) Путин", каза министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер по време на пресконференция в Берлин.

Руското посолство в Берлин отхвърли обвиненията като "откровена провокация". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки