Полша започва военни учения. А Русия спекулира, че това е план за завземане на Украйна

OFFNews 28 април 2022 в 19:44 8586 3

Снимка Pixabay

Министерството на отбраната на Полша съобщи за началото на военни учения от 1 май, а руското разузнаване обвини Варшава в планове за завземане на част от Украйна, предава руската редакция на Би Би Си.

"От неделя колони с военна техника ще се движат по пътищата на почти цялата страна във връзка с военни учения, които ще се проведат в съответствие с тренировъчната програма на полските въоръжени сили тази година", съобщиха по-рано днес от полското министерство на отбраната.

Те правят уточнението, че техниката ще се движи основно през нощта, за да не създава пречки по обществените пътища. 

"Някои пътувания обаче ще се извършват през деня и дори в пиковите часове", предупреждават от ведомството.

Те отправиха и апел към гражданите да не публикуват информация и снимки, показващи движението на войските и тяхното местонахождение, както и данни за излитанията и кацанията на военни самолети.

Междувременно ръководителят на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че Полша, заедно със САЩ, работи по план за установяване на контрол върху част от територията на Украйна.

Наришкин твърди, че първият етап от полската операция щял да бъде "влизането на полски войски в западните райони на Украйна - под лозунга за тяхната защита от руската агресия".

Той каза още, че Варшава планира да разположи войските си в онези части на Украйна, където вероятността от сблъсък с руските въоръжени сили е минимална, за да контролира допълнително разположените там стратегически съоръжения.

Наришкин твърди, че Полша разчита на разделянето на Украйна, в резултат на което поляците да получат контрол над западните територии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

3

ivenco

29.04 2022 в 06:26

Хахахаха крадеца вика дръжте крадеца. Много се съмнявам да има нов рбентроп-молотов.Ама да видим дали няма да вземат Калининград поляците, като свърши цялата тупурдия. :)
Орките в Мордор

22548

2

dolivo

28.04 2022 в 23:25

хихи, интерпретации руски през тяхната имперска призма. Никой не ще да прекроява, много по евтино е украинците сами да си продават услугите с радост и усмивка.

прост руски ботуш не разбира от икономика

10298

1

AntiZ

28.04 2022 в 22:04

Поляците имат стари сметки за уреждане с рашистките орди! Имаше една 1939-та, дето я нямаше в учебниците по история!