Процесът срещу Тръмп: Десетки съдебни заседатели заявиха, че не могат да бъдат безпристрастни

OFFNews 16 април 2024 в 12:04 1799 0

Снимка GettyImages

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк. Това е първият подобен процес, който се води срещу президент. Срещу него са повдигнати 34 обвинения. Прокурори от щата Ню Йорк го обвиняват във фалшифициране на документи за прикриване на плащане в размер на 130 000 долара в последните дни на президентската кампания през 2016 г., за да купи мълчанието на порно актрисата Сторми Даниълс за сексуален контакт с нея през 2006 г., който тя твърди, че са имали, а Тръмп винаги е отричал това.

Срещу Тръмп са заведени четири дела, които се водят в четири различни юрисдекции в САЩ, но това е първото, което влиза в съда. Според юристи то е най-слабото. В САЩ процесите започват в конкретен ден, без прекъсвания. Адвокатите и свидетелите не могат да отсъстват дори по здравословни причини и делата завършват с някакъв вид присъда.

Тръмп не се признава за виновен. Ако бъде осъден и ако същевременно победи на президентските избори, той все още може да заеме длъжността, но социологическите проучвания на Ройтерс/Ипсос показват, че ако бъде признат за виновен, това може да влоши перспективите пред него.

По делото трябва да свидетелства и плеймейтката Керън Макдугъл, както и Дейвид Пекър, главен издател на "Нешънъл Инкуайърър" - най-големият таблоид в САЩ. Според твърденията в издателството имали схема за откриване на скандални истории за Тръмп и сключване на споразумения и плащане на замесени в тях. След това въпросните доказателства се заключвали в сейф и не били публикувани.

Първият наказателен процес срещу бившия президент на САЩ започна вчера (понеделник), когато повече от 50 души веднага напуснаха залата, след като заявиха, че не могат да бъдат справедливи и безпристрастни. Съдията по делото Хуан Мерчан изпрати 6000 призовки на потенциални съдебни заседатели - на хора, които живеят в Манхатън. Това е с няколко хиляди повече от обичайното.

В понеделник 200 от тях влязоха в съдебната зала. От първите 96, които застанаха на скамейките, 50-има казаха, че не могат да бъдат безпристрастни и си тръгнаха, а едва 34-ма стигнаха до частта, в която адвокатите и съдията имат право да им задават въпроси и да решат дали са подходящи, или не. Този процес може да отнеме седмици, за да бъдат намерени подходящите 12 съдебни заседатели и още шестима резервни. 

След месеци на обжалване за забавяне на началото на процеса, защитата сега се опитва да забави и съдебното производство, тъй като изборите през ноември наближават. Източници съобщават пред Си Ен Ен, че вероятно ще има много възражения по време на процеса, тъй като защитата е изцяло фокусирана върху запазването на всеки въпрос за обжалване.

Очаква се изборът на съдебни заседатели да продължи една седмица, но в понеделник адвокатът на Тръмп Тод Бланш поиска повече време за разпит на потенциални съдебни заседатели, а прокурорите поискаха глоба за Тръмп заради това, че е нарушил на няколко пъти в последните дни в социалните мрежи наложена му заповед да не критикува свидетелите по делото. Съдебно заседание по този въпрос ще има на 24 април.

По останалите три наказателни дела Тръмп е обвинен в неправилно боравене с класифицирана информация и в опит за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г., на които той загуби от демократа Джо Байдън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки