САЩ съди Standart & Poor's за завишени кредитни рейтинги преди кризата

05 февруари 2013 в 15:55 1242 1

Американското правителство ще съди агенцията за кредитни рейтинги Standard & Poor's заради подвеждащо високата оценка, която е давала за ипотечните облигации непосредствено преди финансовата криза. 

Новината за предстоящия граждански процес съобщиха от S&P. Във фокуса му ще са високите рейтинги, които през 2007 г. агенцията е давала на някои ипотечни ценни книжа, чиято стойност после се е сринала, съобщава агенцията.

Това ще е първото по рода си дело, обвиняващо в нарушения рейтингова агенция, свързана с финансовата криза, коментира Би Би Си. Според "Уолстрийт джърнал" новината идва след провала на преговорите между правосъдното министерство и S&P .

След съобщението за предстоящото дело акциите на собственика на Standard & Poor's - издателската и медийна група McGraw Hill - паднаха с 14%. В същото време цената на акциите на рейтинговата агенция Moody's също се стопиха с 10 на сто, показвайки, че тя може да е следващият обект в полезрението на съдебната власт.

S&P и други агенции срещнаха остри критики от инвеститорите, политиците и регулаторните органи за това, че сложиха най-високия възможен рейтинг ААА на хиляди ипотечни кредити и ипотечни ценни книжа, чиято стойност се изпари.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews