Трима външни министри почетоха паметта на 12-те български деца, загинали в р. Лим

OFFNews 06 април 2014 в 16:01 4959 0

Външните министри на България, Сърбия и Черна гора поднесоха венец на паметника „12-те рози”. Снимка: МВнР

Външните министри на България, Сърбия и Черна гора почетоха паметта на 12-те български деца, загинали в р. Лим, съобщиха от българското Министерство на външните работи (МВнР).

Реката отне живота на Александра, Антоана, Антония, Боряна, Валентин, Виктор, Глория, Женя, Лора, Светослава, Светослав и Юлиян, след като автобусът, с който те се прибирали от екскурзия, се обърна в дере. 

В церемонията, която се проведе по инициатива на МВнР, освен Кристиан Вигенин, се включиха и министрите на външните работи на Сърбия и Черна гора – Иван Мъркич и Игор Лукшич. 

"Българската държава и българският народ никога няма да забравят подвига и саможертвата на нашите приятели, братя и съседи от Черна гора и Сърбия", подчерта министър Вигенин. Той припомни имената на д-р Суад Нуманович, Тарзан Милошевич, Стеван Пурич, Есад Кощреба, Миле Вукович, Изедин Пушия, Желько Божович, Зухдия и Заим Ахметович, Сафет Нишич, Сафет Баличевац и много други, участвали с риск за живота си в спасителните операции и настаняването на оцелелите. 

По-рано днес тримата външни министри положиха общ венец на паметника „12-те рози” на жертвите от автобусната катастрофа и на паметника на жертвите в железопътната катастрофа край Биоч в Биело поле. Кристиан Вигенин, Иван Мъркич и Игор Лукшич се срещнаха с ръководството на Община Биело поле и кмета Александър Журич. Министрите на външните работи на България, Сърбия и Черна гора посетиха и Приеполе, където разговаряха с кмета Емир Хашимбегович. Кристиан Вигенин и Иван Мъркич посетиха Милешевския манастир, където разговаряха с владика Филарет.

От своя страна, сръбският външен министър изрази своето съчувствие към близките на загиналите деца, като отбеляза, че болката от загубата продължа да бъде голяма. Иван Мъркич се обърна с думи на благодарност към спасителите, показали, че имат „лъвско сърце“. Нашите три народа са близки, защото имат свързана история, но ставаме още по-близки, защото имаме и общо бъдеще, подчерта той.

Черногорският външен министър Игор Лукшич отбеляза, че днешният ден ни напомня за трагедията, но и за спасителите. Този ден ни подсеща и за това, което е важно – да полагаме усилия, за да можем да направим по-добра средата, в която живеем, да извличаме мотивация за общи инициативи, които да допринесат за по-доброто ни бъдеще, заяви той.

В знак на признателност за оказаната помощ в спасителната операция МВнР направи дарение медицинска техника на две болници в Биело поле и Приеполе, а Министерството на образованието и науката предостави два мултимедийни проектора за училищата в общините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови