Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Честито Рождество Христово!

OFFNews 25 декември 2015 в 00:01 7749 3

Рождество Христово

Рождество Христово е един от най-големитe християнски празници, на който вярващите честват раждането на Божия Син Иисус Христос.

Евангелието на Лука разказва, че малко преди раждането на Иисус майка му Мария и Йосиф, потомък на цар Давид, отиват от Назарет във Витлеем (провинция Юдея), родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август (около 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.) издал заповед за преброяване на цялото население в империята и всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му.

Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят извън града. Новороденият Иисус бил положен в ясли. (В източната култура "яслите" или изобщо местата за животните не са били непременно мръсно и недостойно място - в много домове животните били отделени от жилищните помещения с тънка преграда). В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина. Ангел се явил пред овчарите, които пазели стадата си навън през нощта, и им казал, че на света е дошъл Спасителят:

„И рече им ангелът: Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос. И ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли. И внезапно се яви с ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците в които е Неговото благоволение!“ (Евангелие от Лука, 2:10–14)

Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Исус.

Младенеца Иисус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда.

"А когато се роди Иисус във Витлеем Юдейски в дните на цар Ирод, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И казаха: Къде е родилият се Цар на юдеите? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним. Като чу това, цар Ирод се смути, и цял Ерусалим с него. Затова събра всички народни главни свещеници и книжници и ги разпитваше къде трябваше да се роди Христос. А те му казаха: Във Витлеем Юдейски, защото така е писано чрез пророка: „И ти, Витлееме, земьо юдова, никак не си най-малък между юдовите началства, защото от теб ще произлезе Вожд, който ще пасе Моя народ Израил.“

Тогава Ирод повика тайно мъдреците и внимателно научи от тях времето, когато се е явила звездата. И като ги изпрати във Витлеем, каза: Идете, разпитайте внимателно за Детето; и като Го намерите, известете ми, за да отида и аз да Му се поклоня. А те, като изслушаха царя, си тръгнаха; и ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и спря над мястото, където беше Детето. А като видяха звездата, се зарадваха с много голяма радост. И като влязоха в къщата, видяха Детето с майка Му Мария, паднаха и Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, Му принесоха дарове – злато, тамян и смирна. А понеже бяха предупредени от Бога насън да не се връщат при Ирод, те си отидоха през друг път в своята страна.

А след като си отидоха, ето, Господен ангел се яви насън на Йосиф и каза: Стани, вземи Детето и майка Му и бягай в Египет, и остани там, докато ти кажа, защото Ирод ще потърси Детето, за да Го погуби. И тъй, той стана, взе Детето и майка Му през нощта и отиде в Египет, където остана до смъртта на Ирод, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който казва: „От Египет повиках Сина Си." (Евангелие от Матей, 2:1-15)

Раждането на Христос носи небесните светлина и мир за вярващите и надеждата за спасение на човечеството. С идването на Месията на земята се отбелязва началото на новата ера.

На този ден са именници: Емануил, Емил, Кристина., Кристиян, Кристияна, Рада, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Ренета, Рождество Христово, Христа, Христина, Християн, Християна, Христо

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews