ВАС: Прокурорската колегия е длъжна да накаже добричката обвинителка Румяна Желева

OFFNews 07 май 2024 в 11:25 5010 0

ВАС

Снимка Архив

Прокурорската колегия е длъжна да накаже прокурор Румяна Желева за това, че е осъдена за лъжесвидетелстване и е накърнила престижа не само на прокуратурата, но и на цялата съдебна система. Това постанови тричленен състав на Върховния административен съд и отменя отказа на колегията да наложи наказание на обвинителката от добричката прокуратура, съобщи "Лекс". Съдът връща преписката на Прокурорската колегия за ново произнасяне, но решението му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленка.

ВАС отменя за трети път актове на колегията във връзка с казуса на Румяна Желева. Първите два бяха свързани с отказ на ПК да образува дисциплинарно производство, а сега кадровиците отказаха да я накажат за нарушения на етичния кодекс заради осъждането ѝ за лъжесвидетелстване.

Желева бе осъдена за лъжесвидетелстване в полза на съпруга си окончателно от Върховния касационен съд през март 2022 г. На практика ВКС потвърди потвърди постановеното по-рано от Апелативния специализиран наказателен съд.

В началото на октомври 2018 г. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Желева за извършване на две престъпления. Първото бе за това, че на 30 юни 2012 г. в качеството си на длъжностно лице е използвала служебното си положение (представяйки се като прокурор пред служители в Първо РУ "Полиция" - Добрич), за да преустанови започнала проверка срещу съпруга ѝ, спрян от полицаите да кара микробуса си пил и без документи.

Желева бе обвинена и за лъжесвидетелстване – за това, че в хода на образуваното досъдебно производство по случая по свое желание (макар да не е длъжна да свидетелства срещу член от семейството) тя на три пъти дала лъжливи показания пред разследващите и съдебните органи в Добрич, Варна и Разград.

По първото обвинение Специализираният наказателен съд оправда Румяна Желева и ѝ наложи наказание единствено за лъжесвидетелстване.

След произнасянето на ВКС Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Желева за накърняване престижа на съдебната власт. Според ИВСС в случая са нарушени няколко принципа от етичния кодекс, което е довело до увреждане на репутацията на Желева в обществото като прокурор, представител на съдебната власт, а и оттам и до накърняване престижа на съдебната власт.

На 14 септември 2022 г. Прокурорската колегия отказва да образува дисциплинарка. ИВСС обжалва и на 3 ноември с.г. ВАС отменя отказа и връща преписката на кадровиците за ново произнасяне.

На 30 ноември 2022 г. следва втори отказ на ПК да образува дисциплинарно производство срещу Румяна Желева. ИВСС отново обжалва и на 16 май 2023 г. ВАС отново отменя отказа и връща материалите на ПК. Така на 28 юни м.г. колегията на най-накрая образува дисциплинарно производство срещу Желева и избира състав.

С това историята не приключва. На 21 ноември 2023 г. кадровиците отказват да ѝ наложат наказание. ИВСС отново обжалва и казусът за трети път акостира във ВАС.

Сега върховните магистрати заявяват, че Прокурорската колегия е нарушила Закона за съдебната власт като е приела, че деянието, което е извършила Румяна Желева и за което е осъдена, не е нарушение на етичния кодекс. Съдът приема за основателни аргументите на ИВСС, че извършеното престъпление, за което има осъдителна присъда, е факт, който накърнява престижа на съдебната власт и в частност на прокуратурата. Тези действия създават и съмнения за моралния интегритет на съдебната власт като цяло, с което накърняват престижа ѝ в обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови