Аспиринът засилва имунитета срещу рак на дебелото черво, показа проучване

OFFNews 25 април 2024 в 09:50 1136 0

рак

Снимка Pixabay

Резултатите от изследването са публикувани в списание Cancer

Аспиринът засилва имунния отговор срещу рак на дебелото черво, показва проучване, цитирано от ЮПИ.

Учените са наясно, че дългосрочната употреба на лекарството съдейства за предотвратяване на това заболяване, но не беше ясно защо това е така.

"Нашето проучване показва допълнителен механизъм за превенция или терапия на рака с аспирин, освен обичано използваното лечение, включващо потискане на възпалението“, каза водещият автор на проучването д-р Марко Скарпа от университета в Падуа, Италия.

За целите на работата си изследователите са анализирали тъканни проби от 238 пациенти, които са били оперирани от рак на дебелото черво между 2015 и 2019 г. От тях около 12% са употребявали аспирин.

Резултатите на пациентите, които взимали аспирин, показват по-малко разпространение на рака в лимфните възли и по-голяма активност на имунните клетки срещу туморите, отбелязва ЮПИ.

При лабораторни тестове се вижда, че излагането на клетките на рак на дебелото черво на въздействието на аспирин засилва способността на имунните клетки да се предупреждават взаимно за наличието на тумори.

Имунните клетки започват да отделят повече протеин, наречен CD80. При пациенти с рак на ректума, употребяващи аспирин, се наблюдава по-висока дейност на CD80 в здравата тъкан, което предполага, че аспиринът засилва способността на имунната система да търси и унищожава раковите клетки, твърдят изследователите.

Следващата стъпка за учените е да се намери начин аспиринът да проникне по-дълбоко в червата, за да се засили противораковото му действие, каза Скарпа.

„Аспиринът се абсорбира в значителна степен в дебелото черво чрез пасивна дифузия “, каза изследователят. „Ако искаме да се възползваме от ефекта му, трябва да помислим как да гарантираме неговото достигане до чревния тракт в дози, за да бъде ефективен“, допълни той.

Изследването и резултатите са публикувани в списание Cancer.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки