Нова трансплантация на свински бъбрек на човек

OFFNews 25 април 2024 в 16:30 1963 0

трансплантация

Снимка Скрийншот

д-р Монтгомъри по време на трансплантацията

Хирурзи в САЩ извършиха втора трансплантация на модифициран свински бъбрек на жив човек, съобщи Scientific American.

Процедурата в NYU Langone Health в Ню Йорк е извършена през април на 54-годишната Лиза Пизано, която страда от сърдечна недостатъчност и краен стадий на бъбречно заболяване. Медиците ѝ дават седмици живот, ако не бъде предприета интервенция. Дни преди трансплантацията на Пизано е поставена сърдечна помпа. В изявление от болницата се посочва, че това е първата подобна комбинирана процедура в света. В допълнение към генноредактирания бъбрек, лекарите трансплантират и тимусната жлеза на прасето, която трябва да намали опасността от отхвърляне на органа и да подпомогне имунната система. От болницата посочват, че това също се прави за пръв път на жив пациент.

Операцията е „крайъгълен камък в нашето пътуване да направим животоспасяващите органи достъпни за всеки, който се нуждае от тях“, казва водещият хирург д-р Робърт Монтгомъри, който извърши първата в света генно редактирана трансплантация на бъбрек от прасе на човек в мозъчна смърт през 2021 г.

Първата трансплантация на свински бъбрек на жив пациент беше извършена през март в Масачузетската обща болница на 62-годишен мъж. Ксенотрансплантациите - трансплантация на орган между различни видове - бяха приветствани като потенциално решение за нуждаещи се пациенти предвид хроничния недостиг на донори на органи. Човешкото тяло обаче може да отхвърли животинските органи, което означава, че те трябва да бъдат генетично модифицирани, за да се гарантира, че ще бъдат съвместими, намалявайки риска за пациента.

Генетично модифицирани свински сърца бяха трансплантирани през 2023 г. на двама пациенти в университета в Мериленд, но и двамата оцеляха по-малко от два месеца. Пизано, която живее в Ню Джърси, казва, че е изчерпала всички други възможности, преди да избере да продължи процедурата.

Лекарите твърдят, че чакането за бъбрек от човешки донор е несигурен и продължителен процес, който не е застрахован от отхвърляне от реципиента. Според изявление на болницата Пизано не е показала признаци на отхвърляне на органа почти две седмици по-късно, а според д-р Монтгомъри бъбречната ѝ функция е „перфектна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки