Приеха здравната стратегия до 2030 г.

OFFNews 18 април 2024 в 15:19 834 0

стратегия

Снимка Pixabay

Национална здравна стратегия

Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030. Документът е внесен от Министерския съвет и прецизиран от работна група към Комисията по здравеопазване в парламента. Народното събрание взе решението за приемането на стратегията със 107 гласа „за“, 36 „против“ и осем „въздържал се“.

В доклада на комисията по здравеопазване се посочва, че Националната здравна стратегия 2030 е водещият стратегически документ за сектор „Здравеопазване", който определя дългосрочната визия за развитието му, стратегическите цели и приоритети, както и конкретните политики за тяхното изпълнение.

Националната здравна стратегия 2030 осигурява реализацията на политиките и мерките, заложени в националните стратегически документи от по-висок ранг, а именно Националната програма за развитие България 2030 и Националния план за възстановяване и устойчивост, като ги интегрира в общите секторни приоритети и политики и ги допълва с други специфични мерки.

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. и индикатори за оценка на изпълнението на заложените цели и приоритети. Стратегията ще бъде изпълнявана чрез План за действие за периода 2023 - 2026 г. и План за действие за периода 2027 - 2030 г. , съдържащи конкретните мерки, действия, ресурси и срокове за изпълнение на всяка политика, се казва в доклада на комисията. Ангажимент за разработването на конкретен план за действие има изпълнителната власт.

Тази стратегия има няколко компонента. Един, в което безспорно ще успеем, един, в който частично успяхме и един, в който не успяхме. Това, в което се надявам да успеем - е да имаме една Стратегия за развитие на здравеопазването в следващите 6 години, което е необходимо, за да се развива системата планомерно и устойчиво. Това, в което частично успяхме е да създадем нов модел на Стратегия, който не е ексклузивен, а инклузивен - всеки, който искаше, можеше да допринесе нещо в нея. Който искаше да бъде видян и чут - беше видян и чут. Тази стратегия не успя да ни обедини, защото това, което от десетилетия имаме и продължаваме да имаме, е едно въпиющо разделение помежду ни дори по теми, които трябва да ни обединяват, за да оцеляваме, посочи Александър Симидчиев, ПГ на ПП-ДБ, председател на работната група. 

Костадин Ангелов, председател на здравната комисия, ПГ на ГЕРБ-СДС подчерта, че за първи път се случва този прецедент да се обединят усилията на всички от системата на здравеопазването. 

Прегледахме последния подобрен варианта на здравната стратегия. Има някои положителни резултати - добрите моменти в лекарствената политика, визията за отдалечени и трудно достъпни райони, както и фокусът върху социалнозначимите заболявания. Документът все още има забележки. В терминологично отношение все още звучи като брюкселско клише от вида на "промоция на здравна помощ", "мониторингов скрининг" - без да носят съдържание, коментира Маргарита Генчева, ПГ на "Възраждане". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки