Проверяват специализант по хирургия, извършвал гинекологични прегледи

Преди години д-р Артур Полишков е задържан от ГДБОП за притежание и разпространение на детско порно, но плаща само административна глоба

OFFNews 16 април 2024 в 12:52 1987 0

медицина

Снимка Pixabay

В МБАЛ "Св. Панталеймон" е започнала вътрешна проверка

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" назначи извънредна проверка във връзка с журналистическо разследване, в което специализант-хирург се опитва да извършва гинекологични прегледи.

Разследването на GlasNews.bg показва, че д-р Артур Полишков от МБАЛ "Св. Панталеймон" в Ямбол извършва гинекологични прегледи на пациентки, без да има компетенции и необходимост от това.

Същият лекар преди години е задържан от ГДБОП за притежание и разпространение на детско порно. Освободен е от наказателна отговорност и е осъден да заплати само административна глоба. 

56-годишният лекар дава дежурства в Хирургичното отделение на болницата и в Спешното отделение. Конкретният сигнал е от 24-годишна пациентка, която посещава спешното отделение на ямболската болница със силни болки. Д-р Полишков ѝ поставя няколко инжекции, преглежда я с видеозон ѝ констатира, че става дума за бактерия. След това пожелава да ѝ направи и гинекологичен преглед, "за да установи произхода на бактерията". Настоява жената да бъде приета в болница. Тя отказва, а Полишков ѝ изписва антибиотици.

След посещението си в спешното отделение жената отива в друга болница, където се оказва, че причината за болките не е бактерия, а бъбречна криза.

Пациентката подава сигнал до директора на болницата, който ѝ обяснява, че тя не е разбрала какво е имал предвид специализантът под гинекологичен преглед. Сезира и Българския лекарски съюз, откъдето я съветват да напише писмо, което да бъде разгледано.

В позиция по случая от ямболската многопрофилна болница обясняват, че в лечебното заведение е разпоредена вътрешна проверка и е свикана комисията за Медицинска етика. От 15 април, д-р Артур Полишков е временно отстранен от работа до приключване на проверката.

"Проверката на "Медицински надзор" започва от днес – 16 април. Министърът на здравеопазването и обществеността ще бъдат запознати с резултатите от проверката, след приключването ѝ. В случай, че констатираното е извън обхвата на ИАМН, то документите ще бъдат предоставени на компетентните органи и институции", информират от ИАМН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки