Излизането на свободния пазар за ток се отлага с една година

БСП предложиха да се отложи с 3 години, не се прие

Ружа Райчева 25 април 2024 в 15:27 2040 3

Снимка Архив

Народното събрание отложи с една година либерализацията на пазара за ток. Излизането на свободния пазар би трябвало да стане от 1 юли 2025 г., а не още тази година, както бе планирано.

Либерализацията на пазара на ток дава права на потребителите да сменят своя доставчик на енергия - без географското им местоположение да влияе на това. След смяната те ще плащат цени за пренос и достъп до мрежата, към която са присъединени.

Трите законодателни предложения за отлагане на либерализацията дойдоха последователно от БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" и бяха обединени в общ законопроект след приемането им на първо четене.

Отложеното за догодина излизане на свободния пазар на ток ще доведе до отпадане на квотите за производство на ток за бита от страна на държавните електроцентрали. Когато това стане, НЕК ще спре да е обществен доставчик на ток.

Критиците на мярката твърдят, че тя ще доведе до драстичен скок в цените на тока за домакинствата. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи излизането на свободния пазар на ток да се отложи с 3 години, а не една. БСП предлагат да се излезе на либарализирания пазар на 1 юли 2027 г., идеята им не се прие.

"Против" отлагането на либерализацията гласуваха само "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

3

jorj

25.04 2024 в 21:20

По плана за възстановяване и развитие на България се дават един милиард за реколтивация на мини МИ, но при условие ще се създаде държавна фирма за реколтивация! След като лежаха сумати време по магистралите, изведнъж мините подписаха, че се отказват от такава фирма, която щеще да поеме голяма част от работещите в мините при намаляване на добива!!!!????
Сега държавата ще дава пари, т. е българите!
С една дума политиците бламират България да получава пари от ЕС, които и се полагат!
И това не е само в енергетиката, така е във всички сектори, където немогат да се открадат парите от ЕС!!!
Няма такава държава, на която да и бутат пари в ръцете и тя да ги отхвърля по най-просташки начин!!!!! Това е национално предателство, това е изцяло слугинаж на Московята и Путин!!!!!!!

-690

2

nms

25.04 2024 в 19:45

Отлагаха приватизацията за да може наши читави хора да се вредят, с тока е нещо такова. Не че крайния бай ганя ще облажи от някаква ниска цена, просто нашите читави хора и фирми не са си направили схемите и не са вредили.

345

1

Джендо Джедев

25.04 2024 в 17:53

Навремето така отлагахме приватизацията, лустрацията, влизането в борд и какво ли не още. Ей го докъде го докарахме!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки