Доживотен затвор за жестоко убийство след домашно насилие

Нели Александрова 25 април 2024 в 12:37 4417 1

Темида

Снимка Архив

Мъжът бил задържан след издирване.

Варненският апелативен съд потвърди доживотна присъда за убийството на жена от шуменското с. Черноглавци, укривано пет денонощия и извършено в условията на домашно насилие.

Присъдата е на Шуменския окръжен съд. С нея Абил А. е осъден на доживотен затвор за убийството на Силвия С., с която живеел на семейни начала в продължение на три години.

В мотивите на първоинстанционния съд е записано, че Абил А. е извършил престъплението по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и при условията на домашно насилие.

Мъжът живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия С. в с. Черноглавци. Често употребявал алкохол в големи количества, след което проявявал физическа агресия спрямо жената. Тя неколкократно напускала семейното жилище и се приютявала при свои близки, но се връщала при подсъдимия след обещанията му, че ще спре да я бие.

Убийството, което е извършено на 7 декември 2022 г., било предшествано от удари, които Абил А. нанесъл на Силвия С. на публично място и пред свидетел. След като двамата се прибрали в дома си, агресията на мъжа ескалирала и той започнал отново да я бие.

Нанасял ѝ удари по главата и тялото с юмруци и с крака, с маша за камина, рязал ухото ѝ, прогорил с цигара тялото ѝ. През различни интервали от време Абил А. влизал в стаята, в която лежала 69-годишната жена. Макар да забелязвал, че състоянието ѝ се влошава, не потърсил медицинска помощ.

Жената починала пребита, в мъки и сама, защото след побоя Абил А. заключил къщата със синджир и катинар като знак, че вътре няма хора, напуснал селото и се укрил.

Пет дни по-късно безжизненото тяло на жената било открито от непълнолетния син на Абил А.

Мъжът бил задържан след издирване.

Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра. Непосредствена причина за смъртта е тежката черепно-мозъчна травма.

Иззетите веществени доказателства, заключенията на назначените експертизи не оставят място за съмнение за обема, интензитета, средствата и стадиите в упражненото насилие и неговото авторство, пише в мотивите на Шуменския окръжен съд.

Подсъдимият е бил напълно вменяем, наясно с последиците от множеството удари в жизненоважни органи на потърпевшата, сменял е средствата, с които ѝ причинявал болка и е продължавал да я малтретира.

Според документите по делото, Абил А. е бил наясно с влошаването на състоянието на пребитата от него жена и въпреки това продължил с малтретирането и побоя, „като добавял нови мъки и страдания, включително върху голото ѝ тяло. Тази последователност очертава непосредственото му желание да сложи край на живота ѝ“.

В съдебния акт е записано още, че убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, като обстоятелствата разкриват ярост, свирепост, отмъстителност, садизъм и липса на състрадание.

Подсъдимият е причинил смъртта на Силвия в условията на домашно насилие. По време на 3-годишното им съжителство той системно я е биел и е взимал парите от пенсията ѝ, за да се снабдява с алкохол.

Преди убийството на Силвия С., подсъдимият е осъждан два пъти, включително и за опит за убийство.

Решението на варненските апелативни магистрати може да бъде обжалвано пред ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки