Галъп интернешенъл: 38% от работещите българи се притесняват от изкуствения интелект

Всеки трети у нас не е доволен от заплатата си

OFFNews 07 май 2024 в 14:22 2151 1

Проучване

Снимка Галъп интернешенъл

21% у нас казват, че изкуственият интелект носи повече възможности, но 38% виждат в него повече проблеми. Една трета не се чувстват достатъчно информирани, за да преценят.

Това показват данните на Галъп интернешенъл.* В това отношение обществото ни реагира по-скоро като страните от Запада като цяло – които са по-изплашени от новата технология, коментират социолозите. 

46% от работещите хора у нас са по-скоро доволни от заплатата си, 32% обаче не са. Нито преобладаващо доволни, нито преобладаващо недоволни се оказват 21% от запитаните работещи у нас. Малцина са онези, които не могат да преценят.

По този показател нагласите у нас са близки до средните за света – далеч от крайния негативизъм, регистриран в някои държави в Африка и Индия, но и без особен ентусиазъм. Отношението към заплащането у нас не се отклонява значително и от регистрираното средно за ЕС. 

Регистрираното сега обаче бележи относителен спад в сравнение с цифрите в края на 2018 г. Тогава половината (50%) от българите са заявили, че са удовлетворени от заплатата си. 30% не са били доволни, а 20 на сто нито са били доволни, нито недоволни. 

-------------------

* Изследването „В края на годината“ е ежегодна традиция по инициатива и дизайн на председателя на Асоциацията д-р Джордж Галъп от 1977 г. Изследването се провежда всяка година от тогава. Тази година то бе проведено в 45 държави по света. 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови