''Изфабрикуван опит за атака.'' Асен Василев отрича Марин и Стефан Димитрови да са идвали при него

Бившите шефове на "Капитан Андреево" и "Лесово" твърдят, че не познават задържаните баща и син

Ружа Райчева 24 април 2024 в 16:24 3411 0

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев категорично отрече Марин и Стефан Димитрови да са посещавали Министерството на финансите, докато той е бил на поста си.

Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях изслуша митничарите Георги Господинов и Николай Петков, както и самият Василев.

На вчерашното заседание постъпи подписано писмо от предполагаем служител на охранителна фирма, работеща с Министерството на финансите (МФ), според което обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние Марин и Стефан Димитров са били в сградата на МФ три пъти през 2023 г.

"Тези лица не са посещавали Министерството на финансите. Аз не съм се срещал с тях. Това го каза новият министър на финансите Людмила Петкова и два дни по-късно дойде това обяснение, че някой бил влизал в министерството. (...) Това е изфабрикуван опит за атака по мен", заяви днес Асен Василев. 

Той беше категоричен, че шансът някой да влезе в кабинета му, без това да е записано в програмата му и да е одобрено от началника на кабинета му, е нулев. Василев призова разследващите органи да проследят тази "изфабрикувана информация".

Той напомни, че освен Людмила Петкова, и шефът на ДАНС Пламен Тончев е отрекъл Марин и Стефан Димитрови да са ходили в МФ. 

Йордан Цонев (ДПС) напомни, че на предишно заседание от МФ са казали, че записите от камерите в министерството се пазят само месец назад.

По време на предходно заседание обаче Тончев каза, че е имало засечен телефонен разговор между Стефан Василев и Асен Василев. Днес Василев отрече и заяви, че шефът на ДАНС лъже, напомни председателят на комисията Тошко Йорданов (ИТН).

Асен Василев. БГНЕС/Стефан Василев

В трите най-натоварени пункта в България вече има американски митнически служители, съобщи Асен Василев.

На свой ред бившите шефове на митническите пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" Георги Господинов и Николай Петков твърдят, че не се познават с обвинените за контрабанда Марин и Стефан Димитрови и че нямат информация те да са посещавали поверените им звена, каквато информация изтече от прокуратурата.

Георги Господинов. БГНЕС/Стефан Василев

Господинов от 12 години работи в митническата администрация. От 2021 г. е началник на митнически пункт "Капитан Андреево". През март 2024 г. е бил преместен в друго административно звено. Той коментира, че в момента служителите на "Капитан Андреево" са "разконцентрирани" заради всички скандали около митниците и "не могат да изпълняват служебните си задължения". 

Николай Петков е бил ръководител на звено на "Капитан Андреево", както и на митническия пункт "Лесово". През март 2023 г. е бил понижен от поста си в "Лесово". "Въпреки добрите резултати на звеното, което ръководех, бях понижен", заяви Петков.

Двамата митничари твърдят, че миналото лято е имало масово местене на служители от един пункт към друг, с аргумента, че е "имало информация от партньорски служби". Въпреки това те отрекоха някога да е имало вмешателство на политици (от страна на народни представители или други публични лица) в работата на служителите на двата митнически пункта по време на тяхното управление. Господинов и Петков допълниха, че не познават Марин и Стефан Димитрови и нямат информация те да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки