Разбрахме се с Македония за договора, официална Сърбия интригантства

OFFNews 13 юли 2017 в 19:47 13239 6

Скопие днес

Македония и България договориха текста на споразумение за добросъседство, целящо да реши дългогодишни спорове и напрежение, обяви македонският външен министър Никола Димитров в интервю за Ройтерс.

Постигнахме компромис за текста. Подписването на споразумението за добросъседство ще повиши доверието в нас - че сме сериозни и че бихме искали да създаваме приятелства в региона, посочи Димитров.

Ройтерс отбелязва, че сложните отношения между Македония и България затрудняват усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, въпреки че най-голямата пречка е спорът със съседна Гърция за името на Македония.

Сърбия интригантства

Същевременно посланието, което идва от началото на седмицата до днес от политическия елит в Белград, е следното: Сърбия е сгрешила, като е признала Македония под конституционното й име.

Пръв изрече тези думи външният министър Ивица Дачич след среща с гръцкия си колега Никос Кодзиас в Атина.

Днес сръбският президент Александър Вучич каза, че е съгласен с изявлението на Ивица Дачич за Македония.

Сърбия ще се води само от своите интереси и ще помага приятелски на тези, които са на нейна страна и които ѝ помагат в запазването на принципите на международното право. В този ред на мисли гръцките ни приятели могат да разчитат на нашата подкрепа, заяви Вучич след среща с гръцкия премиер Ципрас.

Ципрас пък повтори официалната гръцка позиция, която не е променяна от десетилетия: "Спорът за името между Атина и Скопие трябва да бъде решен преди Македония да може да се присъедини към ЕС и НАТО"

Македония лавира

В интервюто си за Ройтерс македонският външен министър Никола Димитров подчертава, че е предложил на Атина да позволи на Македония да се присъедини към НАТО под приетото от ООН име Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ).

Моето послание към официална Атина е: ние имаме ново начало в Македония, моля, помислете какви съседи искате да имате на север, посочи Димитров.

Той обаче също не се надява на незабавен пробив: "Не мисля, че можем да направим нещо за едно денонощие. Това ще бъде постепенен процес".

На въпрос дали Македония някога би била отворена към промяна на името си, Димитров каза:

"Това е много сложен въпрос, който включва емоции и идентичност. За решаването на този въпрос имаме нужда от процес, който ще изгради национална позиция. Определено ще има референдум".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

14.07 2017 в 02:24

Винаги всичко е "по-различно".
Което по никой начин няма да ме накара да забравя гробовете си там.
А ти играй за сърбите и шиптарите - въпрос на избор. Аз също съм направил своя.

23293

4

Стефан

14.07 2017 в 01:08

Пък аз съм "за свободна и независима Македония. Като етап от присъединяването и към свободните предели на Отечеството".
Казано е отдавна, но и тогава е било мътно време. А Ванчо Михайлов е знаел по тоя въпрос повече, от днешните чиновници.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки