Адвокат със съвети за шофьорите при тестване за алкохол или наркотици

Юристи обясняват колко грешки са допуснати при приемането на промените в Наказателния кодекс

OFFNews 10 август 2023 в 11:47 15034 6

Силвия Петкова

Снимка Стопкадър Нова ТВ

Силвия Петкова

Адвокатът Силвия Петкова публикува във Фейсбук профила си няколко съвета към шофьорите при тестване за алкохол или наркотици. От вчера, 9 август, влязоха в сила промените в Наказателния кодекс, които предвиждат отнемане на автомобила при различни нарушения. 

Петкова обяснява, че шофьорите, които се съмняват в показанията на дрегера за алкохол или на теста за наркотици, трябва да дадат биологична проба (кръв и урина).

"Това трябва да направите, независимо колко настойчиво полицаите Ви убеждават да не давате такава проба ("ще стане по-лошо, ако дадете; всичко ще свърши по-бързо, ако не дадете" и др. - това са полицейски трикове; биологичната проба е Ваше право)", обяснява тя.

Според нея е особено важно при положителен тест за наркотици, когато шофьорите не са употребили или са употребили дълго време преди шофиране, да не се подписва протокол за доброволно предаване на автомобила.

"Полицейските служители масово ще се опитат да Ви убедят как имате задължение да го направите или пък, че за Вас ще бъде по-добре", посочва адвокатът.

Тя обяснява, че подобно задължение няма. 

"Отнемането на автомобил е мярка, която се прилага с присъдата и не следва да се прилага предварително. Ако желаят да Ви го отнемат на място, това трябва да стане с протокол за изземване", казва още Силвия Петкова.

Юристът допълва, че ако все пак бъде подписан протокол за доброволно предаване на автомобила и след няколко месеца биологичната проба се окаже отрицателна, няма да се активира правото на обезщетение за оставането без автомобил.

"Това е така, тъй като обезщетение се дължи за вредите, настъпили от незаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си доброволно, не е налице незаконен акт, дори и когато сте били подведени да го направите", обяснява Петкова. 

Юристът уточнява, че отнемането на автомобили е уредено като форма на наказание, а то не е такова.

"Ако беше наказание, щеше да се говори за конфискация. МПС би могло да се квалифицира като предмет на престъплението, като превантивна мярка, за да не се извърши ново престъпление. Отделно от това това наказание е непропорционално, защото всеки автомобил има различна стойност. Излиза, че водачи, извършили едно и също престъпление, ще носят различна по степен наказателна отговорност. На един шофьор с по-евтин автомобил ще му струва по-евтино отнемането", каза тя пред Нова ТВ. 

Пред Нова ТВ адвокат Александър Кашъмов заяви, че не е адекватно отнемане на автомобил, когато се говори за различни по тежест деяния: 

"Когато умишлено се причини телесна повреда или смърт, изобщо няма такова отнемане. Ако при непредпазливост се причини смърт или телесна повреда на повече от едно лице, има възможност съдът да отнеме колата, а когато има алкохол или наркотици в кръвта, задължително следва отнемане. Това показва обратна на нормалната човешка логика наказателна репресия".

По думите му не е прието, когато собственикът не е извършителя на ПТП, автомобилът пак да се отнема.

"Стойността на отделните МПС е различна, много по-адекватна санкция е глобата. Например при произшествие с тир, тъй като не е негов собственик, водачът ще трябва да плати само равностойността му. Това нарушава основни човешки права, защото шофьорът няма как да го плати", посочи той.

Във вторник адвокатът Андрей Янкулов обясни, че новите промени противоречат на нормата от Общата част на кодекса, която регулира въпросния наказателноправен институт на отнемане на вещи независимо от наказателната отговорност (т.е. не представлява наказание). Според него на отнемане могат да подлежат вещи - средство или предмет, но само на умишлени престъпления, а в промените се касае за непредпазливи.

Според него такава разпоредба не се предвижда за извършилите резултатни умишлени престъпления против транспорта, което би означавало, че авторите на подобни престъпления ще бъдат третирани по-благоприятно, което той определя като абсурдно. 

Янкулов допълва, че е предвидена само възможност за съда да постанови отнемане по свое усмотрение.

Адвокатът дава и пример при какви ситуации може да бъде отнет автомобил: "Автомобилът на виновния за катастрофа може да бъде отнет дори при непредпазливо причиняване на средна телесна повреда в резултат на ПТП - да кажем изкълчен за един месец глезен".

Андрей Янкулов посочва и друг абсурд. Според промените отнемане на моторното превозно средство или присъждане на равностойността му вече се предвижда и за управляването с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила или след употребата на наркотични вещества.

Но при липса на катастрофа - когато например водачът е спрян за проверка, автомобилът ще се отнема, но при умишлено причиняване на произшествие след употреба на алкохол - не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

6

Того

11.08 2023 в 06:10

Повишаване ефективността на пътната полиция ще доведе до намаляване на ПТП, но за целта трябва да се пребори корупцията в българската полиция, там е заровено кучето.

4000

5

Zer0C001

10.08 2023 в 15:14

"Вчера ме тестваха, е така за всеки случай. Нямаше проблем. Но е проблем че закона грам не ме пази ако теста беше дал фалшиво позитивен резултат."

"Няма как да има закон който да е толкова гнусен, че милиционерите да откажат да го прилагат, дори и такъв за масово избиване на невинни деца." ( перефразиран Michael Malice )

2550

4

alfakentavur

10.08 2023 в 15:10

Още като чух за тази поправка в закона, си знаех, че нещо не е наред. Благодаря на адвокатката, че го казва обосновано на юридически език!

14048

3

voododoll

10.08 2023 в 13:17

МВР сллужителите отказват да се тестват с тея тестове, но нямат нищо против да рекетират шофьорите с тях, при все че знаят много добре, че дават доста често фалшиви резултати!

Вчера ме тестваха, е така за всеки случай. Нямаше проблем. Но е проблем че закона грам не ме пази ако теста беше дал фалшиво позитивен резултат.

Кръвната проба отнема месеци. Месеци в които ще съм без кола и без книжка.

Айде аз нямам проблем да пътувам с метрото, но чеовек който работи с кола, буквално го оставя без работа, без да е виновен.

Това е един вид издаване на присъда без съд и без неоспорими доказателства!

12021

2

bls

10.08 2023 в 13:15

Човека - предлагам да спреш да му го даваш и да си купи автомобил ако иска да шофира.

10212

1

Човека

10.08 2023 в 12:04

Адвокатката е напълно права. Голямо упражнение по законотворчество пада в тия парламенти.
Аз често давам автомобила си на свой приятел. Защо трябва аз да плащам за престъпленията друг? Абсолютен абсурд.
 
X

Да помогнем на украинските деца!