Британският посланик: Ние сме толерантни и отворени хора

Елица Мартинова 01 юни 2013 в 14:30 1977 0

Джонатан Алън, Снимка: БГНЕС
Джонатан Алън, Снимка: БГНЕС

„Вярвам, че ние сме толерантни и отворени хора и вярвам също така, че българите са много отворени и топли хора". Това заяви посланикът на Великобритания Джонатан Алън.

С тези думи той посрещна гостите, които бяха дошли, за да надзърнат в дома му през Деня на отворените врати в британската резиденция. Събитието е по инициатива на Алън и съпругата му и има за цел да „затопли“ отношенията между Острова и България.

Това е първият път, в който резиденцията отваря врати за посетители. Акцията е част от „Британските седмици в България“(26 май – 11 юни), които ще бъдат отбелязани с редица събития в София, Варна и Пловдив.

В рамките на деня на отворените врати, между 10 и 16 ч. в събота, желаещите могат да разгледат основните зали за приеми в резиденцията, както и градината, която е устроена според традициите на Великобритания в градинарството. В нея ще бъде разположен и благотворителен щанд с традиционни английски сладкиши и чай. Те няма да бъбдат безплатни, а средствата от тях ще отидат за благотворителност.

„Това събитие е и част от нашите Британски седмици в България, с които ние празнуваме топлите и силни връзки между България и Великобритания“, каза посланик Алън.

Той изрази увереност, че отношенията между двете страни ще продължат да се развиват в позитивна посока. Според него ключова роля за това ще изиграе интензивният културен обмен, който се осъществява между Острова и България. По думите му българската култура е добре позната и приемана във Великобритания, а в България живеят постоянно или летуват над 14 000 британци.

„Нямаме много проблеми в отношенията си. Нашите туристи са много добре дошли тук, те са много щастливи, същото важи и за моите сънародници, които живеят в България. Надявам се, че те започват да разбират по-добре културата на България и това е нещо страхотно“, заяви оптимистично Алън.

През целия разговор с медиите посланикът не обели и дума за кампанията срещу българските имигранти, която се развива на Острова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови